Житло для учасників АТО: в яких регіонах саботують виділення землі та квартир?

Читать на русском

У той час, як у країні третій рік поспіль триває війна, процес виділення землі та житла учасникам бойових дій дедалі більше йде в тінь – принаймні про це свідчать численні скарги учасників антитерористичної операції на те, що місцева влада саботує виконання зобов’язань перед ними.

Комусь відмовляють (звичайно ж, неофіційно) нібито через брак вільних ділянок, комусь – через особисту заборону міського голови... Після того, як одна з таких скарг надійшла на електронну адресу «Слова і Діла», ми вирішили перевірити, як виконують цю вимогу закону в різних містах України. Для моніторингу ми обрали п’ять міст: Полтаву, Черкаси, Суми, Львів та Миколаїв. Направивши запити до міських адміністрацій кожного з цих обласних центрів, «Слово і Діло» отримало часом досить суперечливі офіційні відповіді.

Лідером за обсягами забезпеченням готовим житлом у цьому списку є Львів – з початку 2014 року квартири там отримали 19 учасників бойових дій та родин загиблих бійців АТО. На другому місці опинився Миколаїв – там воїнам та їхнім сім’ям виділили 18 квартир. У Черкасах ця цифра становить 13, у Сумах – усього 8.

Якщо говорити про виділення земельних ділянок, то тут ситуація дещо інша. У Миколаєві, наприклад, знайшли можливість ухвалити 5 рішень про надання дозволів на розробку проектів землеустрою 594 земельних ділянок. У Сумах такі рішення ухвалили щодо 75 ділянок, у Черкасах – щодо 60, у Львові – лише щодо 35.

Окремої згадки заслуговує Полтава: відповідно до даних управління майном комунальної власності, з початку 2014 року учасникам АТО та їхнім родинам надано 112 земельних ділянок та 32 дозволи на підготовку проектів відведення земельних ділянок. Набагато «цікавішою» є ситуація з виділенням квартир. Відповідно до даних Полтавської міської ради, власниками нових квартир стали 12 учасників бойових дій та родин загиблих військових.

При цьому у відділі роботи зі зверненнями громадян, організаційної роботи та загальних питань виконкому Полтавської міської ради «Слову і Ділу» повідомили, що зі зверненнями про поліпшення житлових умов, виділення земельних ділянок та постанову на квартирний облік у місті звернулися 465 учасників АТО та членів їхніх родин. Водночас аналітики проекту отримали уточнені дані по районах міста, з яких з’ясувалося, що лише в Київському районі Полтави зареєстровано 608 таких звернень. Дещо менше учасників АТО та їхніх сімей написали такі заяви до Шевченківської (колишньої Октябрської) районної ради – 589. Таким чином, зведені дані в місті вочевидь не збігаються з даними окремих районів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: