Прем’єр Нідерландів вимагає від ЄС гарантій щодо Угоди про асоціацію з Україною

Читать на русском
Марк Рютте припускає можливість правок до Угоди про асоціацію з ЄС, інакше Нідерланди не підпишуть документ.
Марк Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди заблокують Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, якщо не буде знайдено механізм, який дозволить розв’язати протиріччя, що виникли напередодні референдуму 6 квітня.

Рютте наполягає на тому, що європейські лідери мають дати «юридично обов’язкові гарантії» щодо ухвалення Угоди про асоціацію в можливому новому форматі, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Те, що нам потрібно, – це юридично обов'язкове рішення, яке стане відповіддю на численні занепокоєння та велику кількість дискусій у Нідерландах, що призвели до референдуму», – заявив Рютте.

При цьому він зазначив, що поки що не знає, яким саме буде новий формат угоди. «Щодо точної форми, то я ще не знаю. Можливо, ми маємо змінити текст, можливо, ми можемо знайти рішення, яке не тягне за собою внесення змін до тексту Угоди про асоціацію. Я поки не знаю», – зазначив голландський прем’єр.

Прогрес чи застій? Що дала Україні зона вільної торгівлі з ЄвросоюзомСлово і Діло продемонструвало, яких змін зазнала торгівля між Україною та Європейським Союзом від початку дії економічної частини Угоди про асоціацію.

Рютте висловив надію, що питання щодо ратифікації угоди з Україною вирішиться до кінця року.

Відомо також, що після саміту лідерів ЄС у Брюсселі дехто з європейських дипломатів зазначив, що одна з ідей Рютте полягала в тому, щоб лідери країн ЄС задекларували, що ратифікація Угоди про асоціацію з Україною не дає жодних гарантій для Києва щодо членства в Євросоюзі.

Передбачається, що більш детальні пропозиції з цього приводу уряд Нідерландів запропонує восени.

Як відомо, Нідерланди є єдиною країною Європейського Союзу, що досі не ратифікувала Угоду про асоціацію з Україною через негативні результати референдуму 6 квітня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: