Європа на роздоріжжі: що робити з Україною?

Читать на русском
У поточній ситуації Україні потрібно не займатися політичними іграми, а сконцентрувати увагу на економіці. Головне завдання уряду Гройсмана полягає в завоюванні довіри МВФ, від якого зараз і залежить виживання української економіки.

Після того, як жителі Нідерландів відкинули вибір України долучитися до ЄС хоча б у такому урізаному форматі, як асоціація, стало зрозуміло, що Україна втратила виданий кредит довіри.

Про це пише оглядач газети Le Monde Сільві Коффман, повідомляє «Слово і Діло».

Після провального результату на референдумі в Нідерландах щодо питання підтримки Угоди про асоціацію Україна-ЄС перед Європою як ніколи гостро постало питання: що робити з Києвом? Так, рішення громадян королівства не має примусового характеру, але це все одно негативний сигнал, на який жоден із європейських політиків не зможе заплющити очі.

Революційний романтизм поступово поступився місцем втомі в результаті нездійснених обіцянок про реформування країни та європейське майбутнє. В результаті Україна зараз входить до чергової смуги нестабільності, яка пов'язана з кризою в системі державного управління після відставки прозахідного уряду Арсенія Яценюка.

Його наступник Володимир Гройсман є близьким соратником Петра Порошенка й має великий досвід у муніципальній владі та уряді. Водночас Наталія Яресько, незважаючи на весь реформаторський запал, не відрізняється хорошим розумінням української політичної специфіки.

У поточній ситуації Україні потрібно не займатися політичними іграми, а сконцентрувати увагу на економіці. Головне завдання уряду Гройсмана полягає в завоюванні довіри МВФ, від якого зараз і залежить виживання української економіки.

Україна обрала шлях у західному напрямку й розраховувати на допомогу Росії вже не може. Перед урядом Гройсмана стоять завдання прибрати перешкоди на шляху початих Наталією Яресько структурних реформ, а також розгорнути справжню війну з корупцією.

Активісти назвали країни, які найчастіше видають українцям шенгенські візиГромадські активісти організації «Європа без бар’єрів» оприлюднили рейтинг дипломатичних представництв за легкістю отримання шенгенської візи.

Ці теми були предметом телефонної розмови між президентом Франції Олландом, федеральним канцлером Німеччини Меркель і Президентом України Порошенком. Вони продовжать надавати підтримку Україні, але хочуть швидких і конкретних результатів, прискорення процесу модернізації країни, боротьби з корупцією та судової реформи. Лише досягнення цього результату зможе повернути довіру Європи.

Але найважливішою темою для них є практичне впровадження Мінських угод щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Цим вони дають зрозуміти, що процес затягує не лише Росія.

Суперечливе ставлення європейців до України полягає в тому, що вони не можуть дозволити собі кинути Україну в конфлікті з РФ. Однак безліч кризових викликів, що стоять перед Євросоюзом, не дають Києву підстав розраховувати, що Європа зробить за нього всю роботу. Тим більше, що в Україні є багато проєвропейськи налаштованих реформаторів, які змогли б стати гідною відповіддю на засилля олігархічного консенсусу. Залишається лише скористатися цим важелем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: