Прогрес чи застій? Що дала Україні зона вільної торгівлі з Євросоюзом

Читать на русском

З початку 2016 року між Україною та Європейським Союзом діє угода про зону вільної торгівлі. В порівнянні з першим кварталом 2015 року цьогоріч Україна експортувала до Європейського Союзу на 60,5 млн дол. США менше товарів. При цьому імпорт товарів із ЄС відтоді зріс майже на 11 млн дол.

Якщо поглянути на динаміку змін торгового балансу між окремими країнами ЄС та Україною, то можна побачити, що найбільше в процентному відношенні впав експорт до таких країн, як Кіпр (55,3%), Люксембург (43,2%), Латвія (27,9%), Італія (24,5%), Греція (20,7%).

Проте сказати, що ЗВТ між Україною та ЄС – це гра в одні ворота, на щастя, теж не можна: за рік активізувався експорт у Хорватію (140%), Фінляндію (120%), Естонію (78,2%), Францію (37,4%), Ірландію (36,6%), Румунію (31,6%). Українські товари також почали потроху освоювати ринки Данії, Німеччини, Швеції.

Своєю чергою, в Україні відчутно побільшало товарів з Австрії, Франції, Італії, Швеції, Данії, Латвії. Відкрили для себе український ринок підприємці з Ісландії, Португалії, Словаччини й Нідерландів.

У той же час, невпинно падає товарообіг із пострадянськими країнами, у першу чергу – з державами-членами Митного Союзу. Загалом, за перший квартал 2016 року експорт українських товарів до СНД впав на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Найбільше за рік упав експорт до Росії – на 38%, і це при тому, що в 2015 році торгово-економічні стосунки між країнами уже пішли на спад.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: