У ГПУ назвали кількість обвинувальних вироків у справах Майдану

Читать на русском
За кримінальними провадженнями про злочини під час Майдану суд виніс 34 обвинувальних вироки.
Сергій Горбатюк

У справах про злочини під час Революції Гідності судами було винесено 34 обвинувальних вироки.

Такі дані в інтерв’ю «Еспресо» озвучив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, повідомляє «Слово і Діло».

«За результатами роботи нашого управління направлено до суду 29 обвинувальних актів, за результатами розгляду яких є 3 вироки стосовно «тітушок», які викрадали та катували активістів, 6 вироків по знущанню над Гаврилюком. Ті, хто катували, хто знімали, хто роздягали і хто спостерігали. Там є умовні терміни, а в трьох випадках і угода про примирення з потерпілим, яка затверджується вироком суду», – розповів прокурор.

ГПУ затримала чотирьох «беркутівців», підозрюваних у вбивствах на МайданіСлідчі Генеральної прокуратури затримали чотирьох «беркутівців», які брали участь у побитті та вбивствах активістів Євромайдану 18 лютого 2014 року.

Горбатюк також повідомив, що обвинувальних вироків за вбивства активістів Євромайдану ще немає.

«Спочатку з приводу Небесної сотні на лаві підсудних були Аброськін і Зінченко, а тепер там уже п’ятеро «беркутівців». Їм інкримінують спільні дії озброєного загону і спільні наслідки – 48 вбивств і 80 вогнепальних поранень. Зараз у суді здійснюється розгляд справи по суті», – зазначив він.

«У нас практично по кожному резонансному епізоду подій Майдану є направлені обвинувальні акти до суду», – додав Горбатюк.

Коментуючи події 22 січня 2014 року (тоді відбулися перші вбивства Нігояна, Жизнєвського та Сеника) Горбатюк констатував, що справи досі не розкриті, а слідство йшло не в ту сторону.

За його словами, тоді були проведені сумнівні експертизи, які говорять про те, що постріл у Жизнєвського був здійснений з відстані до 3 метрів. «Безпосередньо відеозаписів кожного з цих вбивств немає. Але є у Жизневського за 30 секунд і за хвилину після. Бачимо, що найближчі правоохоронці знаходять за 30 метрів», – сказав Горбатюк.

«По Нігояну записів немає, але є свідчення, що не ближче 30-40 метрів знаходяться міліціонери. Та сама ситуація по Сенику. Тобто виходить за цими експертизами, що нібито постріли могли здійснити переодягнуті провокатори або майданівці. Але підтвердження цьому немає. Експертиза робилась по нашаруванню на одязі слідів пострілу. Зараз ми призначили додаткові експертизи. Сподіваємось досягти результатів», – резюмував прокурор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: