Переговори з Нуланд: чи піде влада на капітуляцію у вигляді виборів?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Безумовно, візит Нуланд говорить про те, що зараз дуже сильно проштовхують тему виборів на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи візит помічниці держсекретаря США Вікторії Нуланд до Києва.

«Видно й за ситуацією на Донбасі, де йдуть повноцінні бойові дії, що РФ також просуває цю тему й, можливо, хоче вийти на якийсь новий формат», – констатував Горбенко.

За його словами, можливо, також грає той факт, що адміністрація Обами хоче завершити каденцію на мирній ноті.

«Вибори на Донбасі з точки зору США та Європи – це практично ідеальний сценарій, цивілізований вихід. Вони намагаються примирити сторони», – аналізує політолог.

Горбенко зазначив, що голоси за закон про вибори на Донбасі знайти буде вкрай складно, тому що ніхто з депутатів не хоче підписувати капітуляцію.

Візит Нуланд до Києва: чого вимагають США від України? ЕкспертПолітолог прокоментував візит заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд до Києва та припустив, чого очікувати від переговорів.

«Всі розуміють, що вибори провести неможливо, а Європа та США просто хочуть закрити цю тему. У ВР не набереться необхідної кількості голосів. Таке голосування аж надто багатьом зіпсує політичну кар'єру. Будь-який депутат і політсила, що проголосують за цей закон, програють у політичній грі», – вважає експерт.

На його думку, навіть простіше буде протягнути конституційні зміни, на яких також наполягають американці, ніж закон про вибори.

«Закон про вибори на Донбасі зобов'язує. Це точка незворотності, і якщо зміни до КУ в нинішньому формулюванні – це все-таки дуже розпливчастий текст, який нічого нікому не гарантує, то закон про вибори зобов'язує їх проводити», – проаналізував ситуацію Андрій Горбенко.

Як відомо, в травні Вікторія Нуланд зустрічалася з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. Тоді вона заявила, що США не визнають вибори поза «Мінськом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: