Політолог оцінив імовірність арешту нардепа Онищенка

Читать на русском
Нардеп Олександр Онищенко залишить територію України до голосування за зняття депутатської недоторканності.
Олександр Онищенко

Народний депутат Олександр Онищенко, якого звинувачують у завданні державі мільярдних збитків, втече за кордон ще до того, як із нього знімуть недоторканність.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк, пише «Слово і Діло».

За його словами, організована НАБУ та Генпрокуратурою кампанія з переслідування Онищенка – просто гра на публіку, яка завершиться тим, що нардеп, скоріш за все, втече за кордон приблизно так, як це минулого року зробив Сергій Клюєв.

«Чи сяде Онищенко? Ні! Максимум буде, як із Корбаном, мінімум – як із Клюєвим», – переконаний експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Давидюк прогнозує, що після втечі Онищенка Президент Петро Порошенко «битиме на сполох», мовляв, потрібно терміново знімати депутатську недоторканність, адже ГПУ вже реформована, а притягнути до відповідальності корупціонерів заважає імунітет народних обранців.

«Для Порошенка це вигідно з кількох причин: парламент стає одразу лояльнішим разів так у 20, що дозволяє не проводити позачергові вибори й далі гнути свою лінію; Порошенко знизить градус критики в свій бік, адже це багато в чому «остудить» гарячі депутатські голови; зняття недоторканності – елемент торгу за голоси про вибори на окупованих територіях Донбасу», – вважає політолог.

Водночас скасування депутатської недоторканності завдасть серйозного удару по бізнес-лобі в парламенті. «Адже платити по 5 мільйонів доларів за місце, чи витрачати стільки ж на округ не коштує мандату, якщо той не освячений недоторканністю. Тому в торг підуть «портрети Франкліна» та договорняки», – резюмував експерт.

Нагадаємо, 17 червня в регламентному комітеті Верховної Ради було зареєстроване подання про зняття недоторканності з нардепа Олександра Онищенка. Глава комітету Павло Пинзеник наголосив, що подання буде розглянуте й винесене на голосування протягом двох тижнів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: