Депутатська недоторканність: чи відмовляться депутати від найбільшої пільги? Експерт

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

На позачергових виборах 2014 року кандидат у народні депутати України від політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Єгор Соболєв запевняв, що першою справою фракції в новому парламенті буде скасування депутатської недоторканності. Вже в квітні 2015 року нардеп від тієї ж «Самопомочі» Оксана Сироїд заявила, що повне позбавлення депутатів недоторканності – це абсурд. Крапку в цій історії має поставити Конституційний суд України.

Депутати не були готові виконувати свої обіцянки тоді, коли давали їх виборцям, і не стануть робити цього зараз.

Позиція українських політиків визначається їхнім місцем сидіння. Коли кандидати йдуть до влади, вони дуже гостро критикують депутатські пільги, зарплати, автопарк ВР України, гостро реагують на депутатську недоторканність і стверджують, що всі мають бути рівними перед законом, тому, якщо їх оберуть, вони точно будуть боротися проти пільг та обов'язково скасують їх.

Щойно депутати потрапляють під купол Верховної Ради, їхня точка зору щодо депутатських привілеїв діаметрально змінюється. Їм стає зрозуміло, що автопарк – це дуже корисно, а машини допомагають їм здійснювати конституційні повноваження. Депутатська недоторканність – важливий інструмент, оскільки вони можуть стати жертвами політичних переслідувань. І тут їхня риторика діаметрально змінюється. В даному разі це стосується не лише недоторканності, але й інших питань, на які також змінюють погляди залежно від статусу.

Щодо послідовності «Самопомочі», то потрібно або не обіцяти в процесі виборів і думати над своєю програмою більш ґрунтовно, або, якщо вже прийшли під певними гаслами до влади, робити все можливе, щоб забезпечити виконання своїх обіцянок.

Про зняття недоторканності говорять два різних представника «Самопомочі». Це свідчить про те, що у фракції є внутрішні розбіжності в думках щодо вирішення цієї проблеми. Виникає питання, наскільки така політична сила є об'єднанням однодумців.

Всі політичні проекти укомплектовані людьми, які передусім намагаються захистити свої вузькопартійні інтереси, а обіцянки викликані прагненням сподобатися виборцям. Нічого з обіцянок ці люди виконувати не збиралися, коли їх давали, не будуть виконувати їх і сьогодні.

Відзначимо, що 29 грудня 2015 року Володимир Гройсман у ході прес-конференції заявив про необхідність розділення питань депутатської та суддівської недоторканності й зазначив, що відповідне питання буде порушене в 2016 році.

Самопомощь и депутатская неприкосновенность. Освежитель памятиSlovoiDilo

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: