Протезування учасників АТО. Як держава дбає про поранених захисників?

Читать на русском

Скільки коштує виготовлення протезу? Де їх виробляють і який механізм державного фінансування передбачений для лікування учасників АТО, що втратили кінцівки, захищаючи Батьківщину? «Слово і Діло» зібрало основні дані щодо протезування українських воїнів за останні 2 роки.

Так, протягом 2015 року за сприяння держави було організовано протезування 149 учасників антитерористичної операції, ще 30 українським захисникам виготовили протези з початку 2016 року. Проте кількість учасників АТО, які все ще чекають на штучні кінцівки, є не набагато меншою: станом на 21 квітня цього року налічувалася 131 така людина. 128 із них отримають протезування в Україні, троє – за кордоном.

До слова, вартість виготовлення протезу за кордоном і в Україні суттєво відрізняється. Українські протези коштують (залежно від втраченої кінцівки та рівня складності роботи) від 10 до 80 тис. грн, іноземні – від 43 до 700 тис. грн.

Гранична вартість протезування одного учасника АТО, яку готова покрити держава, в межах України становить 294 тис. грн, за кордоном – трохи більше 2,192 млн грн. Обов’язковою умовою для оплати державою протезування за кордоном є відсутність необхідної технології в нашій країні. За дотриманням цієї вимоги суворо стежить спеціальна експертна комісія Міністерства соцполітики. Саме тому виготовлення виробів підвищеної функціональності за межами держави в 2015 році наша держава оплатила лише 11 учасникам АТО.

Детальніше – в інфографіці «Слова і Діла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: