Чому в Україні так повільно рухаються реформи?

Читать на русском
Проблеми з реформуванням є й основною перешкодою виступає не відсутність волі в політичного керівництва країни, а банальна відсутність кваліфікованих кадрів у системі держуправління.

Багато хто в Німеччині вважає, що реформи в Україні йдуть занадто повільно, а влада в Києві продовжує використовувати конфлікт на сході країни для виправдання власної нерішучості.

В результаті в Німеччині з'явилася певна «українська втома», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

У Києві по-різному оцінюють темп реформ, заданий в Україні. За словами заступника виконавчого директора міжнародного фонду «Відродження» Тараса Качки, зміни йдуть у правильному напрямку. Він не бачить можливості для рецидиву навіть у разі радикального сценарію з черговою зміною влади, оскільки і економіка, і суспільство вже звикли жити по-іншому.

Водночас заступник міністра економічного розвитку й торгівлі України Максим Нефьодов більш стриманий. Він вважає, що проблеми з реформуванням існують, й основною перешкодою є не відсутність волі в політичного керівництва країни, а банальна відсутність кваліфікованих кадрів у системі держуправління. «25 років люди в міністерствах робили одне й те саме і не можна чекати, що з понеділка всі вони почнуть ходити до фітнес-центру. Інших же годі й шукати», – пояснює він.

Кадровий голод

В Україні багато здібних людей, але працюють вони де завгодно, тільки не в адміністрації. Це не дивно, адже рівень доходів у системі державного управління є вкрай низьким, що виглядає слабо привабливим для молоді.

Судова реформа також впирається в дефіцит кадрів. Скільки б не писали про погані українські суди, звільнити відразу всіх суддів неможливо, оскільки старих немає ким замінити. Схожа ситуація з прокуратурою та поліцією. Необхідність звертатися до кадрового резерву, але зі старим загартуванням, є коренем зла всіх реформаторських починань в Україні.

Блиск та злидні українського бюрократа

Не всі представники Заходу поділяють песимістичну точку зору колег із ФРН.

«Уряд України зараз виконує всі вимоги, необхідні для виплати наступного траншу кредитів МВФ», – заявив керівник групи підтримки України при Єврокомісії Петер Вагнер.

Експерт: пенсійна система в Україні – це суцільна корупція та «мертві душі»Експерт проаналізував проблему верифікації соцвиплат та прокоментував рішення Мінсоцполітики зупинити виплату соцгарантій переселенцям, що повернулися на окуповані території.

За його словами, Україна також виконала всі американські умови надання гарантій під державну позику розміром один мільярд доларів, в тому числі й у сфері боротьби з корупцією.

Можна припустити, що такий підхід є дуже поверховим, адже «чистих» чиновників в Україні не існує в принципі. «Теоретично, потрібно покарати всіх. Але оскільки закон порушували всі, то всі вважають себе невинуватими», – каже Нефьодов, додаючи, що й сам не може вирішити цю дилему.

Ситуацію з корупцією проілюстрував у своєму виступі Франк Пауль, політик з групи підтримки України в Єврокомісії. Кілька місяців тому він був в українському Міністерстві охорони здоров'я й на парковці стояли близько 15 авто, кожне з яких коштує в Німеччині не менш ніж 80 тисяч євро.

«Я розбираюся в машинах. А працівники були одягнені в костюми, від погляду на які від заздрості позеленів би наш колишній канцлер Герхард Шредер, який розуміється на чоловічому одязі», – зазначив він.

Головну проблему працівник Єврокомісії бачить у тому, що «ці люди абсолютно не соромляться виставляти напоказ багатство, яке взагалі-то не повинні були б мати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: