Борис Філатов: як виконує обіцянки дніпровський «мер-патріот»

Читать на русском
Мер Дніпра Борис Філатов за час роботи міським головою дав 35 обіцянок, 4 з яких виконав, ще 2 – провалив.
Борис Філатов

Понад півроку минуло відтоді, як більшість населених пунктів України отримали нових керівників. Не став винятком і Дніпро, мером якого 19 листопада 2015 року став Борис Філатов. За цей час він дав 35 обіцянок, з яких виконав лише 4. Ще 2 зобов'язання дніпровський міський голова встиг провалити.

«Слово і Діло» вважає цей відрізок часу достатнім для того, щоб підбити перші підсумки роботи градоначальника Дніпра. Так, Філатов почав свою «мерську» кар'єру з невиконаної обіцянки про оголошення конкурсу на заміщення вакантних посад у міськадміністрації. Це типова обіцянка, яка прозвучала чи не від кожного новообраного мера, і, як і в багатьох інших випадках, нереалізована.

Борис ФілатовМіський голова Дніпра
Філатов обіцяє провести відкриті конкурси на заміщення вакантних посадСказано 2 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Серед багатьох чиновників, ухвалення рішень щодо яких не було задокументовано й, скоріш за все, проходило без будь-яких конкурсів, варто відзначити Світлану Єпіфанцеву, чиє призначення на посаду заступника мера викликало хвилю обурення в суспільстві. Утім, містяни мають питання до мера й щодо інших заступників. Тож цю обіцянку мер Дніпра провалив, можна сказати, з тріском.

До речі, в перші місяці роботи Філатова кадрові проблеми супроводжували його не лише в адміністрації, але й у міській раді. Намагаючись сформувати більшість, Філатов у листопаді 2015 року пообіцяв, що секретарем міськради стане представник «БПП» Каміль Примаков, але на виїзному засіданні міських депутатів 29 грудня було ухвалено рішення про призначення на цю посаду колишнього конкурента Філатова Загіда Краснова. Аби не сваритися з прихильниками Краснова, Філатов це рішення підписав.

Щоправда, 16 березня, цього разу цілком легально, міськрада переобрала секретаря, але ним знову ж таки став не Примаков, а представник «Самопомочі» В'ячеслав Мішалов. Очевидно, представникам демократичних фракцій все-таки вдалося домовитися, оскільки, незважаючи на це, в квітні фракція «БПП» у Дніпровській міськраді все-таки приєдналася до коаліції, що зробило виконаною чергову обіцянку Філатова.

Якщо говорити про господарські питання, то в списку перших важливих досягнень мера Дніпра варто відзначити вирішення проблеми з водопостачанням та освітленням у Таромському районі, а також заборону діяльності пересувних цирків через загрозу гігієні та благоустрою міста.

До слова, незважаючи на відносно невисокий відсоток виконаних обіцянок (37% від загальної кількості за час роботи народним депутатом та міським головою), невиконаних зобов'язань у пасиві дніпровського градоначальника більш ніж удвічі менше (15%). Основна ж маса обіцянок Філатова має статус «у процесі», причому практично за кожною з них є певний прогрес.

Борис ФілатовМіський голова Дніпра
Філатов обіцяє запровадити електронний документообігСказано 2 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Наприклад, 2 грудня 2015 року Філатов пообіцяв, що в Дніпрі запрацює електронний документообіг, а вже 20 грудня координатор волонтерського проекту «Електронне місто» Дар'я Біла розповіла про перші напрацювання в цій сфері. Під час передвиборчої кампанії Філатов дав обіцянку про муніципальні надбавки до зарплати медикам і 29 грудня міськрада ухвалила рішення про доплату в розмірі 620 грн із міського бюджету працівникам соціальної сфери, в тому числі й медперсоналу. Через 3 місяці, щоправда, це рішення було призупинене судом, але мер пообіцяв закласти кошти на відповідні виплати до бюджету міста на наступний рік.

Загалом, як відзначають аналітики «Слова і Діла», серед усіх обраних на торішніх місцевих виборах мерів обласних центрів у Філатова системність у виконанні обіцянок простежується найчіткіше: саме він став лідером за кількістю оновлень інформації щодо обіцянок. Ну а в рейтингу відповідальності міських голів він посідає лише 12 місце, оскільки багато хто з його візаві має більший відсоток виконаних обіцянок за рахунок переобрання на другий термін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: