Як виконують свої обіцянки губернатори-новачки?

Читать на русском

Новий закон «Про держслужбу», згідно з яким державні службовці мають призначатися на свої посади за результатами відкритого конкурсу, набув чинності 1 травня. Буквально за кілька днів до цього Президент Петро Порошенко встиг призначити нових губернаторів у 5 областях – Запорізькій, Хмельницькій, Луганськй, Рівненській та Хмельницькій.

«Слово і Діло» порівнює відповідальність цих п’яти губернаторів: Костянтина Бриля, Олександра Корнійчука, Юрія Гарбуза, Олексія Муляренка та Андрія Гордєєва.

Троє з них – Бриль, Корнійчук та Муляренко – ще не мають досвіду перебування у великій політиці й, можливо, саме тому не можуть похвалитися активною риторикою. На сьогодні вони роздали зовсім небагато обіцянок. Найменш щедрим на обіцянки виявився хмельницький губернатор Олександр Корнійчук. В його активі поки лише два зобов'язання.

Місяць тому він пообіцяв пройти поліграф, а три тижні тому – реалізувати проект сучасного кардіоцентру з можливістю ранньої реабілітації хворих. Обидві вони мають статус «у процесі виконання».

Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль роздав на сьогодні трохи більше обіцянок – 5. Всі вони також перебувають у процесі виконання. Зокрема, мешканці міста Запоріжжя чекають обіцяного губернатором завершення будівництва мосту через Дніпро, а в Бердянську, Мелітополі та Енергодарі – відкриття центрів гемодіалізу.

На рахунку рівненського губернатора Олексія Муляренка вже 6 обіцянок. Всі вони також очікують свого виконання. Одна з них може бути виконаною або проваленою вже зовсім скоро – впровадити систему IGov до кінця червня 2016 року. Також Муляренко пообіцяв завершити будівництво школи в Шпанові в 2016 році та дитячого садочку в Оржеві.

Юрій Гарбуз та Андрій Гордєєв мають більше досвіду роюоти на державній службі, адже їхньому губернаторству передувало перебування в Верховній Раді.

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз роздав на сьогодні 16 обіцянок, 13 з них – у статусі народного депутата. На посаді губернатора він роздав поки 3 обіцянки, що єдині серед його зобов’язань мають статус «у процесі виконання» - мир на Луганщині, вжити всіх необхідних заходів для продовження постійної роботи пункту пропуску в Станиці Луганській та відзвітувати перед громадськістю про перші підсумки 100 днів своєї діяльності. Рівень його відповідальності – 31%.

Андрій Гордєєв серед представлених губернаторів наобіцяв найбільше. На його рахунку 26 обіцянок. З них 10 – на посаді голови ОДА. За неповних два місяці роботи губернатором з обіцянки він уже провалив. Так, він не спромігся до 1 червня провести ямковий ремонт на дорогах у напрямку Генічеська, Каланчака, Залізного порту, Скадовська, представити громадськості в травні свою команду та план роботи адміністрації на 100 днів. Решта 7 його «губернаторських» обіцянок мають статус «у процесі виконання». Рівень його відповідальності – 4%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: