Банки-банкрути: чому банківська система на межі розвалу? Експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

НБУ дав тимчасове відтермінування та дозволив банкам мати капітал нижче встановленого мінімуму, тому що готує власний план порятунку проблемних банків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що капітал українських банків шостий місяць поспіль залишається нижче встановленого мінімуму.

«Є пояснення, чому капітал банків тримається менше 10% мінімуму протягом більш ніж півроку. Структура банківського балансу передбачає, що з одного боку є активи, а з іншого – під ці активи запозичення, тобто пасиви. Запозичення можна робити в іноземній валюті, а власний капітал має бути в гривні. Відповідно, коли різко змінюється курс, то активи, де є іноземна валюта, зростають, а капітал у гривнях залишається на колишньому рівні. Тому ми отримуємо ту ситуацію, коли відношення активів до капіталу менше мінімуму», — розповідає експерт.

На сьогоднішній день ситуація така, що НБУ дозволив банкам тимчасово мати капітал менше мінімуму й нібито вже має план підвищення капіталу банків за дотримання низки умов.

«Якщо банки не знаходять коштів у своїх власників, то дійсно вони продаються, зливаються з іншими, поглинаються, йдуть з ринку або продають свої активи на біржі, але торги на біржах для нас — рідкість. При цьому, всі власники банків дуже бояться втратити контроль. Зараз, незважаючи на те, що НБУ трохи розчистив банківську систему й багато банків-банкрутів пішли з ринку, ця тенденція збережеться. Скоріш за все, ще найближчі 5 років буде зниження загальної кількості банків та їх укрупнення», — припускає Олександр Жолудь.

Відзначимо, що за рік кризи більше 40 кредитних установ були визнані неплатоспроможними, по 26 з них вже прийнято рішення про ліквідацію.

У Фонді гарантування вкладів стверджують, що масове банкрутство банків в 2014-2015 роках спровокували нечисті на руку власники і менеджери фінустанов, а також відсутність експорту, падіння внутрішнього споживання, подорожчання собівартості продукції в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: