Росія намагається продати Україні менш якісний природний газ – експерт

Читать на русском
При порівнянні ціни російського газу для України і цін європейських хабів треба обов'язково враховувати калорійність газу – споживачеві потрібна енергія, а не об`єм.
Михайло Корчемкін

Калорійність природного газу на кордоні України і Євросоюзу на 10-11% вище, ніж на кордоні України і Росії, що робить поставки сировини з РФ менш привабливими.

Про це на своїй станиці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, повідомляє «Слово і Діло».

«Енергетичний газовий баланс (в джоулях, калоріях або кіловат-годинах) корисніше об'ємного газового балансу України. Євросоюз вже перейшов від кубометрів до кіловат-годин, і Україна скоро зробить те ж саме», – зазначив експерт.

«Укртрансгаз» публікує тільки об'ємний баланс газу (в кубічних метрах – ред.). На думку експерта, варто публікувати і енергетичний баланс ресурсу: скільки калорій, джоулів або кіловат-годин надходить в ГТС і виходить з неї.

Корчемкін підкреслив, що кубометри поки потрібні для визначення вартості газотранспортних послуг. Але при порівнянні ціни російського газу для України і цін європейських хабів треба обов'язково враховувати калорійність газу.

Будівництво «Кримського газопроводу» призведе до нових санкцій проти компаній РФЗведення газопроводу «Краснодарський край-Крим» призведе до додаткових санкцій проти компаній, які будуть постачати матеріали й брати участь у його будівництві.

«Споживачеві потрібна енергія, а не об`єм», – пояснив він.

Як раніше повідомлялося, Кабінет міністрів України планує до 1 жовтня 2016 року підписати договір про об'єднання транскордонних газопроводів зі Словаччиною, Польщею та Румунією.

Нагадаємо, що ФРН може підтримати проект будівництва газопроводу з Росії до країн ЄС «Північний потік-2» при дотриманні вимог законодавства, а також виключення обмежень поставок газу в Центральну Європу по території України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: