Від самого початку влада припустилася помилки зі статусом Донбасу в КУ – експерт

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

У змінах до Конституції, які подані до першого читання й направлені до Конституційного суду, намагалися поєднати дві речі – децентралізацію та ситуацію на Донбасі, яку вже на той момент неможливо було вирішити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Валентин Войтків, аналізуючи позицію Арсена Авакова, який вимагає виключити з проекту змін до КУ норму про особливий статус окремих районів Донбасу, тоді як Зубко виступив проти такого рішення.

«Те, що в цьому документі два елементи – децентралізація та політичне вирішення конфлікту – гальмує децентралізацію загалом по Україні. КС тоді, керуючись геть не буквою закону, ухвалив таке рішення. Зміни до КУ, що вже очевидно, не будуть ухвалені цього року. «Мінськ-2» не виконується, голосів за зміни до КУ не має, а це все провокує поглиблення внутрішньої кризи», – пояснює Войтків.

На його переконання, можливо, вилучати норму щодо Донбасу й не варто, але потрібен інший законодавчий документ, який дасть відповідь на питання, якою має бути модель місцевого самоврядування на Донбасі.

«З іншого боку, якщо ми зараз почнемо робити різкі кроки, вносити правки чи відкликати цей законопроект, це викличе багато запитань у «нормандської четвірки», Заходу. Ми власноруч створимо кризову ситуацію», – вважає експерт.

За його словами, від самого початку була допущена й закладена помилка, коли в одному документі хотіли вирішити дві проблеми, а в результаті самі себе загнали в глухий кут.

Додамо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв не допустити скасування голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: