Експерт пояснив, чому потрібно обмежити законодавчі ініціативи нардепів

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Наразі в нас досить заплутана та складна процедура ухвалення законопроектів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, аналізуючи позицію Івана Міклоша щодо того, що партії самі не мають вносити законопроекти, що стосуються ключових сфер економіки, поки їх не схвалить профільний комітет.

«Законодавчі ініціативи депутатів дійсно необхідно обмежити. Ситуація така, що оскільки набула чинності Угода про асоціацію з ЄС, відповідно, Україні в найближчі роки необхідно буде адаптувати десятки-тисяч сторінок законодавства відповідно до Acquis communautaire, тобто до системи правових норм ЄС», – розяснює Дяденко.

У цьому контексті, як підкреслив він, досить дивною є позиція уряду й незрозуміло, чому парламент або комітет з питань європейської інтеграції не вносять жодних пропозицій щодо змін регламенту в частині законодавчої ініціативи.

Іван Міклош розповів, яких реформ Україна потребує в першу чергуЗа словами Івана Міклоша, Україні потрібні реформи судів, прокуратури, фінансового сектора без порад з боку МВФ.

«Якщо збережеться статус-кво, який існує зараз у цьому питанні, то Україна просто не зможе виконувати Угоду про асоціацію», – вважає політолог.

За його словами, Україні необхідно розвивати механізм, який називається «коротка стежка».

«Тобто робиться переклад нормативних документів ЄС і адаптується, ухвалюється без внесення змін. Поки що такого механізму немає й він навіть не розроблений», – проаналізував ситуацію Михайло Дяденко.

Відзначимо також, що раніше словацький реформатор заявив, що лише швидке та своєчасне проведення реформ є основною умовою подолання бідності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: