Міклош: Верховна Рада працює незадовільно

Читать на русском
Член групи радників при Кабінеті міністрів вважає, що для ефективної роботи державного апарату Рада повинна активно підтримувати урядові ініціативи.
Іван МіклошФото: rbc.ua

Одна з головних проблем у реалізації реформ полягає в незадовільній роботі парламенту.

Про це в ході інтерв'ю агентству «УНІАН» заявив співкерівник групи радників із впровадження реформ Іван Міклош, передає «Слово і Діло».

«Не хочу звинувачувати Верховну Раду, це складна система, але результат її роботи є незадовільним. Це пов'язано з політичною системою в країні, з формальними та неформальними правилами в коаліції, з процедурними питаннями діяльності парламенту. Зазвичай у країнах, які досягли успіху в проведенні реформ, парламенти підтримували майже 100% пропозицій урядів. Торік український парламент підтримав лише 37-39% урядових законопроектів», – констатував Міклош, зазначивши, що це проблема, оскільки більшість реформ вимагають зміни законодавства.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв, що буде введена норма штрафів для нардепів, які прогулюють засідання ВРСказано 24 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Для того, щоб підвищити ефективність роботи парламенту, необхідно ухвалити низку змін до правил роботи депутатів. Як приклад Міклош навів парламент Словаччини. Дисципліна депутатів у цій країні побудована таким чином, що голосування проходять у суворо визначений час, у який вони зобов'язані бути присутніми в залі. Весь інший час парламентарі займаються обговоренням законодавчих ініціатив.

Всередині коаліції, на думку радника Кабміну, необхідно погодити умови, що усувають ризик незлагоджених дій, наприклад, шляхом створення ради, на якій би обговорювалися норми урядових законопроектів, що не влаштовують одну зі сторін коаліції.

«Існує також правило, що партії коаліції не вносять самостійно законопроекти, що стосуються змін у ключових галузях економіки. Для цього є уряд, який вони самі сформували. Тобто партія з коаліції може внести законопроект, якщо профільне міністерство його схвалило», – додав він.

Як уже писало «Слово і Діло», міністри, на думку Міклоша, мають володіти політичними здібностями, щоб мати можливість лобіювати реформи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: