Експерт пояснив, чому Порошенку довелося хвалити Саакашвілі за рік губернаторства

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

За великим рахунком, оцінка Президента була прогнозованою та передбачуваною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Гладких, аналізуючи той факт, що Президент України Петро Порошенко дав позитивну оцінку діяльності Міхеіла Саакашвілі.

«З одного боку, Президент високо оцінив роботу губернатора й, мабуть, у Глави держави були формальні підстави для цього. З іншого боку, за великим рахунком, Порошенко просто не мав можливості дати іншу оцінку його роботі, тому що в такому разі мали би відбутися якісь кадрові рішення та зміни», – розмірковує Гладких.

«В нинішній ситуації краще мати Саакашвілі в своїй команді, аніж у команді, яка грає проти», – пояснив політолог.

На цьому етапі, як вважає він, після річниці урядування варто ставити питання не про те, що можуть зробити, а про те, що вже зроблено.

Але при цьому, за його словами, потрібно зважати, що попри те, що Саакашвілі досі мислить категоріями президента незалежної держави, в Україні він виконує формально роль лише керівника ОДА та діяти може лише в межах, визначених законодавством України.

Рік Саакашвілі: як виконує обіцянки губернатор Одеської області?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про підсумки першого року перебування Міхеіла Саакашвілі на посаді голови Одеської ОДА.

«Тобто його вплив на процеси, які відбуваються в Одеському регіоні, є значно меншим, аніж на процеси, які відбувалися в Грузії», – зазначив політолог.

Щодо ймовірності повернення Саакашвілі в Грузію, то, на переконання експерта, скільки б не велася риторика, що Україна є другою батьківщиною для нього, це все одно другий номер, і абсолютно нормальним є його бажання повернутися.

«Але повернутися Сакашвілі хоче не просто керівником адміністративної одиниці, а керівником держави чи прем'єром, і мати значно більше влади, ніж він наразі має в Україні», – підкреслив він.

«Попри весь інформаційний розголос та блискавичне минуле, за фактом в Україні Саакашвілі – один із 26 керівників області. Його амбіції є зрозумілими, але щодо перспективи повернення, то не все так однозначно, як хотілося б Саакашвілі», – проаналізував Валентин Гладких.

Додамо, що рік тому голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі запевнив, що не переходитиме до уряду України та не балотуватиметься на посаду президента України.

За рік роботи «Слово і Діло» зафіксувало 27 обіцянок Саакашвілі, більшість з яких (12) він виконав, що склало 44% рейтингу його відповідальності. 11 його обіцянок отримали статус «у процесі», а ще 4 – губернатор не виконав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: