Звільнення полонених: чи скресла крига в переговорному процесі?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Все відбувається поза межами правового поля. Це все домовленості, але між ким і на яких умовах, ми не знаємо, тому важко прогнозувати, що буде далі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко, а також 25 українських полонених можуть бути звільнені.

«Можливо, за це заплачена якась ціна, але що стоїть за цими домовленостями, ми не знаємо. Вважати, що крига скресла й розпочався якийсь процес можна через те, що є певний результат. Обмін є, з'явилися можливості для цього, хоча вони були й раніше, але зараз це на рівні обміну осіб, які є політичними в'язнями», – розмірковує Павліченко.

За його словами, немає жодної логіки, чому саме зараз відбулося звільнення Савченко.

Експерт пояснив, чому РФ не змогла вибити зняття санкцій, незважаючи на обмін СавченкоПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що лідери країн «великої сімки» зберегли санкції проти Росії до виконання всіх зобов'язань.

«Оскільки є заяви про звільнення, то можна мати певний рівень довіри, що це відбудеться. Але не варто забувати, як минулого року заявляли, що Савченко буде незабаром звільнена. Після того минув рік», – вважає експерт.

Крім того, ми не знаємо, на що Україна має погодитися для можливості таких обмінів, тому що потім виникають чергові Мінські домовленості, незрозумілі тексти, які вимагають пробачити все та всім.

«Україна виступає не сильною стороною, щоб вона могла диктувати свої умови, й тут ми залежні від того, як поведеться російська сторона», – проаналізував ситуацію Олександр Павліченко.

Додамо, що, за даними українських правозахисників, понад тисяча в’язнів українських тюрем були вивезені на територію Росії з окупованої частини Донбасу та Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: