Експерт пояснив, що грає проти України в питанні виплати «боргу Януковича»

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

У цьому питанні не можна виключати факт, що РФ фінансує та бере участь у війні на Донбасі. Всі економічні наслідки – це відповідальність РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що Мінфін РФ вимагатиме включити погашення «боргу Януковича» до допомоги МВФ.

«Складність у тому, що МВФ визнає «кредит Януковича» державним боргом через те, що він був взятий з офіційних джерел, а вони належать та контролюються урядом РФ. Зважаючи на це, Росія має певні підстави вимагати його погашення або врегулювання його виплати якимось іншим чином», – пояснює Сіденко.

Тому, як зауважив експерт, на жаль для нас, казати, що позиція РФ у цьому питанні не має жодних підстав, навряд чи можна.

Влада від самого початку припустилася помилки в питанні виплати РФ $3 млрд – експертУкраїна не має відмовлятися від виплати боргу, але його повернення можливе лише після припинення війни.

«Статус боргу не грає нам на користь. Механізм переговорів, коли фактично єдиним суб'єктом, який пред'являв попит на цінні папери, була РФ, і всі обставини про це свідчать, робить захист цієї позиції дуже складною справою. Для України краще, щоб трактування боргу було приватним», – вважає він.

На його переконання, для вирішення ситуації потрібен компроміс, який підтримають провідні держави, що мають контрольний пакет акцій у рамках МВФ, але, безумовно, не можна виключати збитки, які має компенсувати РФ за війну на Донбасі.

Як відомо, на початку травня Президент України Петро Порошенко запровадив безстроковий мораторій на виплату «боргу Януковича».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: