Влада від самого початку припустилася помилки в питанні виплати РФ $3 млрд – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Міністр фінансів Наталія Яресько припустила, що Україна може змінити умови реструктуризації «боргу Януковича». Раніше Україна оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед РФ, включаючи борг, взятий урядом Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд доларів.

Влада від самого початку припустилася помилки в питанні виплати РФ $3 млрд, оскільки це має вирішувати лише Глава держави.

Це лише припущення Яресько. Росія, навіть якщо ми запропонуємо нові умови реструктуризації, не погодиться на них. Не в правилах РФ погоджуватися на пропозиції України. Влада взагалі неправильно поставила питання щодо російського боргу. Це питання мав ставити не міністр фінансів, навіть не прем'єр-міністр, а лише Глава держави.

Україна має ставити питання так: ми не відмовляємося від виплати боргу. Немає понять «борг Януковича» та «борг Азарова». Це державний борг. Цивілізовані країни працюють за принципом спадковості влади. Оскільки це держборг, ми не повинні відмовлятися, але маємо чітко заявити, що початок його виплати буде лише після повного припинення війни.

Експерт: судові позови закінчаться тим, що Україна буде винна РФ $3 млрд, а Росія нам – $30 млрдСпеціаліст поділився міркуваннями щодо того, що МВФ готовий змінити правила, щоб продовжити кредитування України.

Враховуючи, що у нас війна з РФ, будь-які торговельні, фінансові та політико-дипломатичні відносини з РФ мають бути в одному контексті: припинення війни та повне виведення російських військ з території Донбасу та Криму.

Якщо ми будемо вести зараз переговори з РФ не на полі війни, а на торговельному, юридичному чи дипломатичному, ми програємо.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: