Росіяни вивезли з Криму та Донбасу більше тисячі українських в’язнів – правозахисниця

Читать на русском

Понад тисяча в’язнів тюрем на Донбасі та в Криму опинилися на території Російської Федерації, багато з них хочуть відбувати покарання в Україні.
Тетяна Печончик

Понад тисяча в’язнів українських тюрем були вивезені на територію Росії з окупованої частини Донбасу на Криму.

Про це у своєму Facebook написала громадська активістка, член «Центру інформації про права людини» Тетяна Печончик, передає «Слово і Діло».

«МЗС повідомляє про щонайменше 179 громадян України, яких було переведено з пенітенціарних закладів на окупованій території Криму до колоній на території РФ. Водночас, за даними правозахисників, ця цифра є значно більшою – таких засуджених більше тисячі», – зазначила вона.

При цьому, за свідченням активістки, багато хто з ув’язнених волів би відбувати покарання в Україні, однак невизнання Києвом юрисдикції окупаційних судів унеможливлює такий крок.

Петренко анонсував «революційні зміни» системи відбування покараньМіністерство юстиції разом з експертами ЄС готує концепцію реформування пенітенціарної служби, яка буде спрямована на відхід від радянської системи тюрем до європейської.

«Багато з цих людей хочуть повернутися для відбування покарання на територію України, однак через невизнання Україною вироків незаконних «судів» у Криму це не відбулося. Незважаючи на відмову Росії здійснити фактичну передачу засуджених за посередництва уповноваженого ВР з прав людини, українська влада має знайти спосіб прийняти на своїй території своїх громадян», – констатувала Печончик.

Нагадаємо, 11 травня, під час зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» представник Росії заявив, що його країна виступає за обмін полонених у форматі «всіх на всіх». Втім, тоді йшлося лише про військовополонених, натомість правового механізму повернення на територію України в’язнів тюрем поки не існує.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: