Петренко пояснив, чому Мін’юст не зміг звільнити сина Мустафи Джемілєва

Читать на русском
Без дипломатичного та політичного процесу, а також домовленостей на найвищому рівні шансів повернути українських політв’язнів із полону РФ дуже мало.

Без дипломатичного та політичного процесу, а також домовленостей на найвищому рівні шансів повернути українських політв’язнів із полону РФ дуже мало.

Про це в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1» заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє «Слово і Діло».

Таким чином міністр прокоментував свою невиконану обіцянку, яку «Слово і Діло» зафіксувало ще 16 липня 2014 року, про те, що український уряд вимагатиме від Росії негайного звільнення сина Мустафи Джемілєва та передачі його українській стороні.

«Що стосується сина Мустафи Джемілєва. На той момент він перебував у в’язниці на території Криму. Ще на підставі рішення українського суду. Ми спільно з органами прокуратури в апеляційному суді міста Києва змінили це рішення, змінили запобіжний захід, і син Мустафи Джемілєва був звільнений за рішенням українського суду. Це рішення було направлено російській стороні до виконання. Російська сторона проігнорувала це рішення й це стало підставою для звернення до ЄСПЛ за пунктами Конвенції, які передбачають незаконне утримання особи під вартою й фактично утримання особи в якості заручника», – розповів Петренко.

Глава Мін’юсту наголосив, що РФ тримала сина Джемілєва в заручниках, паралельно шантажуючи українську сторону різними вимогами. За словами Петренка, жодних підстав для того щоб син Мустафи перебував за ґратами, немає.

«Він є одгним із тих політичних в’язнів, які незаконно утримуються на території Російської Федерації. Щодо нього є негативна практика застосування цієї Конвенції. Я також це можу озвучити.. Ми запустили тоді відразу після того, як отримали рішення українського суду, запит щодо передачі його на територію України. РФ шість місяців розглядала цей запит, проходили всі проміжні процедури, направляли їх на аналіз їхнього національного суду, врешті-решт вони відмовили Україні у видачі нашого громадянина, в тому числі посилаючись на те, що він є нібито громадянином РФ за цим ганебним законом про автоматичне громадянство, який був застосований у Криму», – сказав міністр.

«Це неприємна реальність. І я б не хотів, щоб це відбувалося щодо інших наших політв’язів. Юридичний механізм у комунікації та спілкуванні з російською стороною не є достатнім. Без дипломатичного та політичного процесу й домовленостей на найвищому рівні шанси на повернення наших політв’язнів не є високими. Вони є середніми. Це така собі добра воля тієї сторони», – резюмував Петренко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: