«Закон Савченко» в дії: чи є загроза для суспільства? Експерт

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Закон не має преференцій для тих, хто був в зоні АТО, а йдеться виключно про один компонент – термін перебування в СІЗО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи заяву Георгія Туки про те, що ВР має переглянути «закон Савченко», оскільки завдяки йому достроково вийдуть на волю злочинці, які не мають стосунку ані до АТО, ані до Савченко.

«Зараз «закон Савченко» став амністійним, тому що практично всі, хто перебував за кримінальним обвинуваченням у СІЗО, мають зменшення терміну, передбаченого вироком. Занепокоєння щодо того, що кількість злочинців, які не відбули покарання за вироком, має дві сторони. Йдеться виключно про термін, який інколи не становить і 10% від терміну відбування покарання», – розповідає Павліченко.

Як уточнив він, закон не має диференціації щодо тяжкості злочинів, але зрозуміло, що чим довше сиділа людина в СІЗО, тим більший термін буде зараховано як подвійний.

Кому вигідний «закон Савченко»?Під дію так званого закону Савченко підпадають близько 4,6 тис. засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини: на волю достроково вийдуть більше 800 убивць і 150 ґвалтівників.

Щодо недосконалості закону, то, за його словами, не прописаний нормальний механізм, який на практиці зараз виробляється судами. Другий момент – немає розмежування категорій злочинів.

«Відповідно, особи, які були засуджені за особливо тяжкі злочини, можуть вийти раніше. Дійсно, це можуть бути й ті, хто становить загрозу для суспільства», – констатував експерт.

Але, як зауважив він, це вже проблема держави, тому що вони все одно б вийшли на волю.

«Процес перевиховання в СІЗО не відбувається й дуже рідко люди виходять на волю з іншим світоглядом. Над цим має працювати держава», – вважає спеціаліст.

«Наразі процес дії закону вже запущений. Ще рік тому про це ніхто не говорив і не знав. Буквально за кілька місяців кулуарно був ухвалений закон. Загальна мотивація цього закону – лібералізація, пом'якшення кримінального законодавства. Але ми маємо пройти через реформування системи кримінального судочинства, яка не відбулася», – проаналізував ситуацію Олександр Павліченко.

Додамо, за словами Хатії Деканоїдзе, 90% звільнених згідно із «законом Савченко», є досить вагомими в кримінальному світі людьми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: