Україна живе за вказівкою бізнесменів, а не МВФ – експерт

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Річ не в тому, що без кредитів МВФ Україна не може обійтися, а в тому, що для зростання економіки потрібен кредитний ресурс.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи співпрацю з МВФ і можливість отримати транш уже в липні.

«В Україні інвестиційного ресурсу немає. Хтось має інвестувати у виробництво, інакше воно просто не буде зростати. МВФ – це ключ до інших ресурсів і до того, щоб отримати інвестиційну привабливість. Тому, звичайно, ми можемо обійтися без кредиту, але тоді ми гарантовано не побачимо джерел зростання», – аналізує Яблоновський.

За його словами, в будь-якому разі, кредити МВФ є вигіднішими, ніж комерційні, та кращим ваіантом, ніж випуск облігацій.

При цьому ситуація така, що ми, безумовно, не доведені до комерційної катастрофи, але й зростання також немає.

«Причина не в тому, що ми набираємо багато кредитів, а в тому, що нам потрібні інвестиції. Співпраця з МВФ – єдиний варіант. Це спосіб вийти на траєкторію економічного зростання», – вважає Яблоновський.

Також, як зазначив фахівець, не потрібно демонізувати МВФ у тому контексті, що все вирішується за їхніми вимогами.

Кредитна залежність: чи потрібен Україні черговий транш від МВФ?«Слово і Діло» розбиралося, чи можна відмовитися, переглянути або призупинити програму співпраці з МВФ

«У МВФ немає мети, щоб населення жило погано. Зараз це вибір України, звертатися до кредитора чи ні, щоб отримати дешеві кредити порівняно з іншими кредиторами. Для цього потрібно виконати низку умов. Ці умови зав'язані в першу чергу на тому, щоб Україна змогла виплатити кредит і вийти з кризи», – пояснює він.

За його словами, як показує практика, МВФ дає менш заангажовані рекомендації та вимоги, ніж деякі наші політики.

«Депутати, як правило, свої економічні пропозиції орієнтують на особисті інтереси. Тому ми живемо за вказівкою великих бізнесменів, які купують місця для своїх людей у парламенті та лобіюють власні інтереси, а не за вказівкою МВФ. Депутати критикують МВФ, але самі чомусь не кажуть, що готові повернути гроші з офшорів в обороти України, щоб країна не брала більше боргів», – проаналізував ситуацію Дмитро Яблоновський.

Як відомо, для успішної співпраці з МВФ парламенту доведеться ухвалити 19 законопроектів, які стосуються держуправління, дерегуляції, приватизації, реформування системи юстиції, боротьби з корупцією та низки інших сфер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: