Волонтер пояснив, чому сьомої хвилі мобілізації не уникнути

Читать на русском
Військовослужбовці, які обрали службу в армії за контрактом, не встигнуть заповнити прогалини, що утворилися в обороні країни.
Роман ДонікФото: Facebook

Перехід української армії на контрактну основу поки не може гарантувати скасування загальної мобілізації.

Про це в своєму Facebook написав відомий волонтер Роман Донік, передає «Слово і Діло».

За його словами, люди, відповідальні за набір призовників для служби в зоні АТО, допустили прорахунок, оскільки не врахували, що на підписання контракту демобілізованим військовослужбовцям, які бажають повернутися в армію, необхідний певний час.

Таким чином, між демобілізацією та поверненням на службу бійців із бойовим досвідом пройде не менше 3-4 місяців, а в цей час ЗСУ на передовій потребуватимуть поповнення.

«Для аналізу були взяті цифри повернень на контрактну службу військовослужбовців, що демобілізувалися. Тобто відсоток тих, хто після звільнення повертається служити й підписує контракт. Але не був врахований важливий фактор – час, який проходить між звільненням і підписанням контракту. Час відпочинку та дозрівання для подальшої військової служби вже на контракті. У середньому цей час становить 3-4 місяці», – розмірковує Донік.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що у 2016 році буде не більше однієї хвилі мобілізаціїСказано 15 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

Волонтер підкреслив, що через те, що попередні три хвилі мобілізації пройшли з маленьким інтервалом, ситуація лише погіршуватиметься: навіть якщо знайдеться достатня кількість охочих служити за контрактом, люди будуть не готові так швидко повернутися на передову.

«4, 5, 6 хвилі йшли з маленьким інтервалом. Практично одна за одною. І повернення тих, хто демобілізувався, не буде в короткі терміни. Не встигнуть «дозріти». Навіть якщо піднімуть зарплати, люди не підуть. Психологічно не готові. Для цього потрібен час. А його немає. Скоро почнеться брак людей на «передку», який потрібно буде чимось закривати», – зазначив Доник.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко допустив нову мобілізацію цього року, хоча раніше стверджував, що поки що ЗСУ здатні покрити нестачу військовослужбовців у зоні проведення АТО за рахунок контрактників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: