Спекотний липень 2016-го: основні фаворити на довиборах у мажоритарних округах

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Днями Центральна виборча комісія офіційно оголосила про старт передвиборчої кампанії з довиборів народних депутатів у 4-х мажоритарних округах у різних регіонах України. 17 липня вибори відбудуться у округах: №27 (м. Дніпропетровськ), №85 (Івано-Франківська область), №151 (Полтавська область), №206 (м. Чернігів).

Кожен із названих округів має свою специфіку та в кожному вже визначилися свої фаворити. При цьому основна лінія протистояння пройде між умовними провладними та опозиційними кандидатами. Для коаліції «БПП» та «Народного фронту» важливо здобути перемогу у всіх 4-х округах, адже кожен голос для нинішньої хиткої більшості на вагу золота. Їхні плани намагатимуться зламати представники різних політичних сил, деякі з котрих матимуть суттєву фінансову та медійну підтримку впливових олігархічних груп.

Значна затримка з призначенням довиборів у округах №27 та №206 неодноразово ставала предметом дискусій та скандалів із закидами до парламенту щодо штучно створеної ситуації. Річ у тім, що повноваження колишніх нардепів Владислава Атрошенка та Бориса Філатова (які, відповідно, були обрані мерами Чернігова та Дніпропетровська) були припинені в грудні 2015 року та в січні 2016 року. За законом, парламент мав би призначити проміжні вибори у «вільних» округах протягом 10 днів, однак за фактом цей період розтягнувся майже на півроку.

У ЦВК пояснили, чому досі не призначені перевибори на окрузі ЄремеєваЗаступник голови ЦВК Андрій Магера заявив про відсутність свідоцтва про смерть нардепа Ігоря Єремєєва.

Значно швидше Верховна Рада ухвалила рішення щодо округів №85 і №151. У них вибори відбудуться через те, що 14 квітня обраний нардепом за 85-м округом Ігор Насалик був призначений міністром енергетики, а депутат-мажоритарник від 151-го округу Тарас Кутовий отримав посаду міністра аграрної політики. Саме в цих округах провладна більшість планує отримати переконливу перемогу, адже має підготовлений ґрунт для проведення передвиборчої кампанії. Чого не скажеш про округи в Дніпропетровську та Чернігові: в них або відбуватимуться запеклі баталії, або в Адміністрації Президента спробують домовитися з представниками політичних сил, підконтрольних Ігорю Коломойському.

Про існування певних домовленостей по одних округах, і відсутність – по інших говорить один красномовний факт. Вибори в мажоритарному окрузі №23 (Волинська область), де був обраний нардепом нині покійний Ігор Єремеєв, так і не були призначені. Впливовий політик та бізнесмен трагічно загинув під час тренування ще влітку минулого року, а до Центральної виборчої комісії начебто досі не надійшов документ, який би офіційно засвідчив його смерть. Однак, за словами голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського, до кінця травня ЦВК може призначити вибори ще в низці мажоритарних округів. «Ми не можемо виключати того, що Верховна Рада може розглянути питання дострокового припинення повноважень інших народних депутатів, зокрема тих, які були призначені на відповідні посади в місцевих органах виконавчої влади. Якщо такі документи надійдуть до ЦВК до 18 травня, ЦВК зможе призначити вибори на цей же день, 17 липня», – зазначив очільник Центральної виборчої комісії. Зокрема, йдеться про депутатів від фракції «БПП» Андрія Гордєєва (виборчий округ №183, Херсонська область) і Юрія Гарбуза (виборчий округ №114, Луганська область), яких у квітні Президент призначив відповідно головами Херсонської ОДА та Луганської ВЦА.

Про що може свідчити така затримка з призначенням виборів? Чи є липень випадково обраною датою? Відповідаючи на перше запитання, можемо цілком слушно припустити, що наразі питання проведення дострокових парламентських виборів у 2016 році владою більше не розглядається. Але ще два місяці тому таку ймовірність не можна було виключати.

Що ж до обрання дати виборів, то й тут не обійдеться без інтриги. Адже такі передвиборчі кампанії в липні проходили у 2013 році в Севастополі (тоді мандат нардепа отримав бізнесмен Вадим Новинський), із серйозними політичними скандалами тривала виборча кампанія у 205-му виборчому окрузі в Чернігові, де в запеклій баталії проти Геннадія Корбана переміг пропрезидентський кандидат Сергій Березенко. На думку експертів, саме влітку громадяни найменш політично активні, що суттєво впливає на явку та сам процес голосування. Як правило, виграє той кандидат, який може якомога ефективніше мобілізувати свого виборця.

Яценюк не збирається на дострокові вибори до РадиЕкс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк не братиме участі в дострокових виборах до Верховної Ради.

Поки що жодна партія не визначилася зі своїми кандидатами в округах, однак певні обережні прогнози щодо того, хто з кандидатів матиме найбільші шанси отримати мандат цього літа, вже можна робити.

Округ №27

У Дніпропетровську надзвичайно сильну позицію має команда Ігоря Коломойського. Після того, як Борис Філатов таки відстояв посаду мера, він фактично нейтралізував сильні позиції свого основного супротивника – «Опозиційного блоку». Яким чином? Він запропонував своїй основній конкурентці на минулих дострокових парламентських виборах, екс-очільниці Дніпропетровської міської організації партії «Опозиційний блок» Світлані Єпіфанцевій стати своїм заступником. Таким чином, команда Коломойського має кілька вигідних варіантів дій на окрузі №27.

Від «БПП» сильним кандидатом може розглядатися нинішній очільник ОДА Валентин Резніченко. Він має і тісні зв’язки з нинішнім очільником АП Борисом Ложкіним, і власну потужну команду. Також реальним кандидатом від пропрезидентської команди може стати заступник голови ОДА Каміль Примаков. Він також є головою дніпропетровської «БПП» й очолює фракцію президентської партії в міській раді.

Одним із фаворитів перегонів може стати кандидат від «Опозиційного блоку». Фактично, це єдина політична сила, яка може чинити суттєвий опір команді Ігоря Коломойського. До того ж, у Дніпропетровську колишні «регіонали» мають неабияку підтримку серед населення.

Округ №206

В Чернігові традиційно сильні позиції в протистоянні з провладними кандидатами за собою зберігає партія «Батьківщина». Інтереси цієї політсили представлятиме кандидатка Анна Коваленко, яка на минулих виборах до парламенту посіла друге місце з результатом у 9,35%. Раніше Коваленко позиціонувала себе як безпартійна самовисуванка, що займається волонтерством та є громадською активісткою зі стажем. Під час Революції Гідності вона очолювала 39-ту жіночу сотню, працювала журналістом радіо «Ера».

Балотуватиметься в Чернігові також і кандидат від «Радикальної партії» депутат обласної ради Дмитро Блауш. На минулих парламентських виборах інший кандидат від «РПЛ», Володимир Велігорський, посів на окрузі третє місце.

Чому не варто виключати дострокових виборів? Думка експертаПолітолог проаналізував інформацію про те, що Президент України цього тижня має внести нові кандидатури до складу ЦВК.

Провладним кандидатом цілком може стати скандальний столичний забудовник, очільник київської будівельної корпорації «Укрбуд» Максим Микитась. По-перше, напередодні Великодня Микитась розмістив зовнішню рекламу, в якій активно вітав чернігівчан із святами. Цікавою обставиною є те, що на білбордах з вітаннями зображений логотип благодійного фонду «Поліський оберіг», пов’язаного з нинішнім міським головою Владиславом Атрошенком. По-друге, вже під час травневих свят народний депутат Сергій Березенко запросив своїх виборців із 205-го округу відзначити відкриття реконструйованого парку «Березовий гай», яке начебто відбулося за підтримки Микитася. Самі листівки із запрошеннями відвідати парк поширювалися на території 206-го округу, хоча сам парк територіально розташований у 205-му. Черговий збіг?

Не виключено, що минулорічний кандидат від партії «УКРОП» Геннадій Корбан також спробує реабілітуватися після поразки та тривалого судового процесу. Повернення до великої політики Корбана стане ще одним опосередкованим свідченням існування домовленостей між пропрезидентською командою та бізнесменом Ігорем Коломойським, про що журналісти наголошують ще з березня цього року.

Округ №85

Після переходу до «вищої ліги» української політики, нинішній міністр енергетики Ігор Насалик не залишить рідну Івано-Франківську область напризволяще. Спробувати свої сили та поборотися за округ може його молодший брат Сергій, який на місцевих виборах у 2015 році став головою міста Рогатин. Сам Ігор Насалик протягом майже 9 років був мером Калуша, а минулого року балотувався на посаду міського голови Івано-Франківська. Втім, програв вибори представнику «Свободи» Руслану Марцінківу.

Саме кандидат від ВО «Свобода» є одним із основних фаворитів у 85-му окрузі. Подейкують, що основним кандидатом від партії може стати не хто інший, як її лідер Олег Тягнибок.

Позмагатися за прихильність виборців спробують і кандидати від «Батьківщини». Принаймні один із них – Ольга Сікора – вже здобувала в окрузі перемогу в 2012 році.

Округ №151

Активно «засіває» полтавський округ ще один потенційний кандидат від партії Тимошенко – Руслан Богдан.

Ще раз позмагатися за мандат народного обранця спробує один із фаворитів дострокових парламентських виборів-2014, генеральний директор ТОВ «Амарант» Роман Харченко. Півтора року тому він як самовисуванець здобув друге місце з результатом у майже 13% голосів виборців.

Оскільки Тарас Кутовий уже двічі поспіль (у 2012 та 2014 роках) здобував найбільшу підтримку виборців на окрузі – спочатку від «УДАРу», а потім від «БПП» – він намагається закріпити свої позиції, залишивши по собі «спадкоємця». Ним може стати його колишній помічник, голова Лохвицкої РДА Володимир Рязанов.

Черговим неприємним сюрпризом для провладних кандидатів можуть стати висуванці від «Опозиційного блоку» або хтось із ображених колишніх нардепів, яких позбавили депутатського мандату. Цілком імовірно, що в полтавському окрузі спробувати взяти реванш можуть екс-нардепи Микола Томенко та Єгор Фірсов.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: