Чубаров: існує лише один фактор, який змусить РФ виконувати міжнародне право

Читать на русском
Змусити Путіна виконувати міжнародні зобов'язання може лише повне знесилення Росії, вважає Рефат Чубаров.
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров вважає посилення санкцій проти Росії єдиним можливим варіантом вирішення ситуації з окупованим Кримом.

Таку думку він висловив у інтерв’ю «Укрінформу», повідомляє «Слово і Діло».

«Росія є достатньо потужною країною. Вона сьогодні дозволяє собі просто демонстративно не помічати будь-які твердження, заклики, майже прохання. Тому єдиний шлях до того, щоб примусити Росію поводити себе відповідно до міжнародного права, – це посилення санкцій», – заявив Чубаров.

На його переконання, Кремль може «відносно безконфліктно відійти в рамки міжнародного права» лише в разі повного знесилення Росії. «Іншого варіанту я не бачу. Тому наше завдання - переконувати наших партнерів і щодо санкцій, і щодо допомоги Україні. В тому числі укріпленні її обороноздатності», – вважає народний депутат.

Держдеп прокоментував заборону МеджлісуУ Держдепі США заявили, що Росія, заборонивши Меджліс, позбавила кримських татар того представництва, яке у них було.

Водночас Чубаров визнав, що Захід вживає недостатньо кроків, щоб зупинити Росію та її агресивну поведінку щодо України.

«Не всі ще можуть уголос визнати, що дії Росії несуть загрозу вже не лише Україні (ми зіткнулися з цією загрозою, ми намагаємося її від себе відвести), але дії Росії проти України безпосередньо несуть загрозу інтересам західних країн. Не всі лідери готові це вголос визнавати. Хоча вони всі усвідомлюють», – резюмував голова Меджлісу.

Нагадаємо, 26 квітня «верховний суд» окупованого росіянами Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістським громадським об'єднанням та заборонив його діяльність на території Росії. Відразу після такого рішення Чубаров оголосив про запровадження надзвичайного режиму діяльності Меджлісу та про зміну місця його перебування з Кримського півострова на місто Київ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: