У Гаазі зняли з Росії зобов'язання виплатити $50 млрд у справі ЮКОСа

Читать на русском
Позов колишніх акціонерів ЮКОСа третейський суд у Гаазі задовольнив у липні 2014 року. Тоді Росію зобов'язали виплатити позивачам 50 млрд дол.

Апеляційний суд Гааги скасував рішення Гаазького арбітражу про виплату урядом Російської Федерації $50 млрд колишнім акціонерам компанії ЮКОС.

Про це повідомляє нідерландське видання NU.nl, передає «Слово і Діло».

«Наша скарга на рішення арбітражу в Гаазі про виплату $50 млрд повністю задоволена», – сказав у суді представник РФ.

Апеляційний суд встановив, що до компетенції арбітражу не входив розгляд позовів такого роду.

«Сьогоднішнє рішення веде до скасування вимоги про виплату Росією багатомільярдних компенсацій», – повідомив представник РФ.

Відзначимо, що раніше РФ подала до Гаазького суду три клопотання щодо кількості позивачів, які домагаються компенсації. Серед них кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, зареєстрована на Кіпрі компанія Veteran Petroleum та офшор з острова Мен Yukos Universal Limited.

Всі вони пов'язані з Group Menatep Limited і контролювали близько 70,5% ЮКОСа.

Нагадаємо, що позов колишніх акціонерів ЮКОСа третейський суд у Гаазі задовольнив у липні 2014 року. Тоді Росію зобов'язали виплатити позивачам $50 млрд.

Україна проти Росії: повний список міжнародних позовівНа розгляд взаємних позовів підуть роки й одні лише судові витрати складуть мільйони доларів. Загальна сума позовів складає близько $100 млрд.

У рамках цієї справи влада Франції та Бельгії наклала арешт на низку активів російського походження. Також були заморожені кошти на банківських рахунках представництва МІА «Росія сьогодні» у Франції. Кілька днів тому суд великої інстанції Парижа визнав незаконним заморожування рахунків.

Раніше стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» направила Росії офіційні претензії з питання компенсації за втрачені кримські активи в результаті анексії півострова.

У планах «Нафтогаз України» також є збільшення позовних вимог до корпорації ПАТ «Газпром».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: