Торгова війна з РФ обійшлася Україні майже у $100 млрд

Читать на русском
Експортно-імпортні обмеження, запроваджені між Україною та Росією, завдали нашій державі збитків майже на 100 мільярдів доларів, зазначили в МЕРТ.

У Міністерстві економічного розвитку й торгівлі підрахували, що збитки нашої держави від взаємних торгових обмежень між Україною та Росією сягнули 98 млрд дол. США.

Про це йдеться у доповіді Trade Policy Review, опублікованій Мінекономіки, інформує «Слово і Діло».

За даними фахівців МЕРТ, українська економіка характеризується високою експортною залежністю, тож сильно піддається впливу зовнішніх торгівельних та економічних умов.

Експорт українських товарів: Мінекономіки оприлюднило детальну статистикуОсновним торговельним партнером України в експорті товарів за два місяці 2016 року був Європейський Союз (44,4%), а Росія становила лише 7,9%.

Щодо обсягів торгівлі з Росією, яка традиційно була найбільшим торговим партнером України, то її частка в українському експорті знижується: з 24,3% в 2012 році до 12,7% в 2015 році. В цілому дискримінаційні торгово-економічні обмеження завдали збитків на 98 млрд дол.

У Мінекономіки зазначають, що це певним чином негативно вплинуло й на товарообіг із ЄС, адже, до прикладу, зниження обсягів постачання металів та виробів із них із РФ спричинило й зниження експорту до Євросоюзу. Щоправда, в цілому останній демонструє стабільне зростання: з 22,3% в 2012 році до 34,1% в 2015 році.

Як уже писало «Слово і Діло», Китай став країною-лідером за обсягами експорту вантажів з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: