Китай профінансує п'ять проектів енергозбереження в Україні

Читать на русском
Найбільшу частину інвестицій в НАК запропонували направити на модернізацію систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів. На ці цілі планується виділення 1,7 млрд дол.

У рамках кредитної лінії Державного банку розвитку Китайської Народної Республіки на суму $3,65 млрд планується реалізувати п'ять інвестиційних проектів, спрямованих на зменшення споживання природного газу та збільшення його видобутку в Україні.

З цією метою НАК «Нафтогаз України» подала до Міністерства економічного розвитку та торгівлі чотири інвестиційні пропозиції для оцінки їх економічної ефективності та внесення до Державного реєстру, пише прес-служба компанії, повідомляє «Слово і Діло».

Найбільшу частину інвестицій в НАК запропонували направити на модернізацію систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів. На ці цілі планують виділити $1,7 млрд.

Ще два проекти запускають будівництво теплоелектростанцій у Києві та Львівській області. Планується, що їх зведення призведе до скорочення споживання імпортованого природного газу. На це передбачено виділити $1,3 млрд.

На закупівлю бурового та допоміжного обладнання для збільшення видобутку газу ВАТ «Укргазвидобування» планується виділити близько $400 млн кредитних коштів.

П'ятий проект спрямований на встановлення теплових пунктів у багатоквартирних будинках (близько $200 млн). Ця пропозиція розробляється в Мінрегіоні.

У «Нафтогазі» підкреслюють, що угоди з ДБР КНР наразі є найбільш доступними порівняно з іншими можливими джерелами фінансування такого обсягу проектів енергоефективності в країні.

Своєю чергою, ДБР КНР очікує від МЕРТ офіційного листа з переліком проектів, які українська сторона має намір профінансувати за рахунок кредитної лінії.

Китай вважає конкурентноспроможним проект Шовкового шляху в обхід РФОфіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн заявила, що Китай вітає новий проект Шовкового шляху в обхід Росії.

За умовами угоди, термін подачі заявок «Нафтогазом» до китайського банку спливає 24 червня 2016 року. Вибірка коштів хоча б за одним проектом має розпочатися не пізніше 25 грудня поточного року.

Нагадаємо, що Китайська Народна Республіка опинилася на першому місці за експортом вантажоперевезень з України, які сягнули 25,48 млн тонн у 2015 році.

Раніше повідомлялося, що в результаті зустрічі Президента України Петра Порошенка з очільником Китайської Народної Республіки Сі Цзиньпином сторони домовилися активізувати торгово-економічні відносини.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: