Порошенко: алгоритм обміну Савченко узгоджений

Читать на русском
Президент Порошенко сподівається, що невдовзі українська льотчиця, ув’язнена в Росії, повернеться на Батьківщину.
Надія СавченкоФото: Reuters

Президент України Петро Порошенко сподівається, що остаточно узгодив механізм повернення ув’язненої в Росії української льотчиці Надії Савченко з Володимиром Путіним.

Про це він заявив на брифінгу після зустрічі з прем'єр-міністром Данії Ларсом Льокке Расмуссеном в Києві, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«На основі попередніх напрацювань, мені здається, що нам вдалося узгодити певний алгоритм звільнення Надії», – заявив він, уточнивши, що розмова з російським президентом була його ініціативою.

За словами Порошенка, вчорашнє рішення суду в справі російських ГРУшників Александрова та Єрофеєва відкриває можливості для задіяння механізму обміну.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також Глава держави стверджує, що в бесіді з Путіним порушив тему тяжкого фізичного стану Савченко й домовився про її відвідини українським консулом та допуск до неї німецьких лікарів.

«Я вчора привернув увагу Путіна до критичного стану Надії. Ми домовилися, що буде надано дозвіл відвідання Надії українським консулом. Також сподіваюся, що буде надано можливість відвідати Надію лікарям, в тому числі німецьким», – заявив Президент. За його словами, в разі рішення про обмін він готовий відправити за Надією президентський літак.

Не обійшов увагою Президент й інших незаконно ув’язнених українців, зокрема Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва. «За результатами вчорашньої розмови можливі певні зрушення в питанні звільнення й інших українських громадян. Зокрема, я порушив питання критичного стану здоров'я Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва. Сподіваюся, що російська сторона продемонструє певний прогрес», – додав він.

Нагадаємо, сьогодні в Адміністрації Президента повідомили, що під час телефонної розмови Порошенка з російським президентом Путіним обговорювалася тема Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: