Експерт пояснила, за яких умов може відбутися обмін Савченко на ГРУшників

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

Якщо адвокати вирішили оскаржувати рішення суду, вони цілком мають на це право, але для нас це означає відтермінування питання звільнення Савченко.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт групи з прав людини «Реанімаційного пакета реформ» Олександра Матвійчук, аналізуючи судовий вирок офіцерам ГРУ РФ Олександру Александрову та Євгену Єрофеєву, яких засудили до 14 років позбавлення волі з повною конфіскацією майна, та рішення адвоката подати апеляцію.

«Всі політичні домовленості про видачу Савченко ведуться закрито, але потенційно, якщо така домовленість була, то для обміну Савченко на Александрова та Єрофеєва як правовий метод могла бути використана Конвенція про відбування покарання засуджених осіб 1983 року», – розмірковує Матвійчук.

Але, як пояснила вона, для того, щоб застосувати цю конвенцію, необхідна наявність двох умов: вироку суду та набуття чинності цього вироку.

«Звичайно, що є право захисту, але для нас будь-які дії щодо оскарження вироку означають відтермінування обміну Савченко», – констатувала експерт.

«Коли затримали ГРУшників й вони перебували у шпиталі, до них уже тоді вже прибували місії ООН та ОБСЕ. Не дійшов лише російський консул. Єдине, на що вони скаржилися, – відсутність можливості додзвонитися до рідних, тому що телефони не відповідали. Зараз позиція РФ щодо їхньої долі, можливо, й змінилась, але дуже сумнівно, що вони стали настільки важливими для Росії», – розповіла вона.

Експерти розповіли про подальшу тактику РФ у питанні звільнення СавченкоЕксперти проаналізували заяву Путіна про те, що в питанні видачі Надії Савченко краще не забігати наперед.

На її переконання, вкрай сумнівно, що саме Александров та Єрофеєв – це та ціна, на яку погодиться Путін за звільнення Савченко.

Експерт також переконана, що й питання зняття санкцій варто розділяти, тому що це будуть вирішувати виключно залежно від виконання Мінських угод.

«Це точно не залежить від конкретного рішення щодо цієї судової справи», – відзначила Матвійчук.

Нагадаємо, 22 березня Надію Савченко засудили до 22 років позбавлення волі. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала суд над Надією Савченко політизованим і безглуздим, а також виступила за повторний розгляд справи після вироку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: