Експерт пояснив, для чого залишили Міклоша та яку посаду запропонують Яресько

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Міклошу знайшли роль у структурі держуправління України для того, шоб задовольнити міжнародних партнерів, які дають гроші.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський, аналізуючи інформацію про те, що колишній міністр фінансів Словаччини Іван Міклош очолить групу фахівців із підтримки реформ.

«Західні партнери наполягали на тому, що в уряді України, за прикладом Абромавичуса та Яресько, мають бути представники іноземних держав, щоб контролювати запозичені в них кошти», – розмірковує Канєвський.

Але, за його словами, уряд, створений фактично в коридорі за підсумками торгів двох фракцій, – це свого роду закритий клуб, в якому не знайшли місця іноземцю Міклошу.

«Однак зобов'язання перед західними партнерами потрібно виконувати, й тому Міклош очолить робочу групу з реформ. На сьогодні є вже три таких групи. Ця нова посада свідчить про те, що він не матиме повноважень», – вважає політолог.

Існує ризик, що Міклошу просто не дадуть нормально працювати в МінфініЕкономіст проаналізував інформацію про те, що Гройсман вніс на розгляд законопроект, який дозволяє Івану Міклошу працювати в новому Кабміні.

Також експерт переконаний, що з боку «БПП» і «НФ» досить небезпечним кроком була заміна Яресько на посаді міністра фінансів, тому що виплата боргів навіть з РФ все ж таки заморожена, кредитні надходження упорядковані й Захід її цілковито підтримував.

«Оскільки Яресько підтримують міжнародні партнери, можливо, щоб не ускладнювати ситуацію, їй також запропонують якусь посаду, але без впливу та повноважень для прийняття рішень», – проаналізував ситуацію Гліб Канєвський.

Зазначимо, раніше Івану Міклошу пропонували очолити Міністерство фінансів Україні, але відомо, що він висунув свої вимоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: