Існує ризик, що Міклошу просто не дадуть нормально працювати в Мінфіні

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Проблема Наталії Яресько була в тому, що вона завжди займалася маленькими проектами, й надій на те, що її керівництво Мінфіном буде успішним, не було ніколи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Олександр Савченко, аналізуючи ймовірність призначення Івана Міклоша на посаду міністра фінансів України.

«Все залежить від того, наскільки людина професійна та вольова, щоб проводити жорсткі фінансові рішення. Міклош дійсно є гарним спеціалістом», – наголосив Савченко.

«Проблема Яресько в тому, що вона гарна людина, але не професіонал. Як може людина в 50 років, яка ніколи не займалася макроекономікою, бюджетами, фінансами, керувати Міністерством фінансів? Вона займалася мікрофінансуванням, маленькими проектами. Щодо Міклоша, то він обіймав посаду міністра фінансів», – пояснює економіст.

Яресько може відмовитися працювати в Кабміні ГройсманаПолітолог припустив, чи погодиться глава Мінфіну Наталія Яресько працювати в новому складі уряду.

За його словами, Міклошу буде легше освоювати українські реалії, ніж Яресько. Інша річ, що українські реалії є занадто заплутаними й дуже сильно відрізняються від словацьких.

«Його шанси стати кращим, ніж Яресько, високі, але чи дадуть йому можливість? Міністр фінансів насправді – це ідеолог. Але чи дадуть йому можливість призначати заступників? Питання ще й в структурі Податкової, митниці. Якщо йому нав'яжуть «своїх», яких цікавлять відкати та грошові потоки, то весь професіоналізм можна звести нанівець. Така небезпека існує», – проаналізував Олександр Савченко.

Як відомо, бажання запросити до Кабміну екс-міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша Володимир Гройсман висловив ще 24 березня, коли оголошував, кого би він хотів бачити в своєму уряді, якщо стане прем'єром.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: