Політичні ігри Порошенка перетворюють Україну на паровий котел

Читать на русском
Поточна криза в Україні спровокована аж ніяк не Яценюком. Приводом для політичної нестабільності стали дві відставки – міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса та заступника генерального прокурора Віталія Каська.

Відставка Яценюка не припинить процес сповзання України до хаосу. Це пояснюється тим, що основним джерелом проблем є Президент Петро Порошенко, що, як і раніше, не робить жодних кроків у боротьбі з корупцією. Більше того, завдяки підтримці західних демократій він усе більше зміцнює свої позиції у владі.

Про це пише Лев Голінкін на сторінках видання Foreign Policy, повідомляє «Слово і Діло».

Не можна сказати, що Яценюк безгрішний. Це хитрий політик – знавець своєї справи. Він заручився підтримкою багатьох західних інституцій, а також отримав поблажливість Білого дому й низки європейських столиць. Однак це не врятувало його від численних скандалів. Його зв'язка з олігархами стала джерелом багатьох корупційних схем.

Агонія реформ

Однак поточна криза в Україні спровокована аж ніяк не Яценюком. Приводом для політичної нестабільності стали дві відставки – міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса та заступника генерального прокурора Віталія Каська.

Вашингтон втомився від бездіяльності української влади – ПайферЗахід може просто прийти до висновку, що ситуацію в Україні неможливо виправити. На Заході все частіше будуть звучати питання: чому ми повинні витрачати свої ресурси для допомоги Україні, якщо в країні триває корупція і політична криза.

Обидва діячі заявили, що не можуть більше протистояти блокуванню спроб реформувати країну з боку оточення Порошенко.

«Чим більш радикальні кроки ми робили, чим глибшими були наші реформи, чим більшим був наш прогрес, тим більше на нас тиснули у відповідь», – написав у своїй заяві Абромавичус. «Тут працюють не право та закон, а свавілля й беззаконня», – додав Касько.

Після цієї події наростали, як гірська лавина. Масла у вогонь додав Сергій Лещенко – відомий борець із корупцією. В одному інтерв'ю він заявив, що Порошенко неодноразово тиснув на нього, щоб той не оголошував інформацію корупційного характеру проти скандально відомого генерального прокурора Віктора Шокіна, пояснюючи це тим, що Шокін є «частиною його сім'ї».

Після цього «Блок Петра Порошенка» позбавив депутатських мандатів двох нардепів (Єгора Фірсова та Миколу Томенка – Ред.), які публічно звинувачують його оточення в корупції. Причому під цю подію був спеціально ухвалений новий закон, який у політичних колах назвали «законом про партійну диктатуру».

Шокіна врешті-решт звільнили, але наостанок він зміг прибрати ще одного реформатора Генпрокуратури – свого заступника Давида Сакварелідзе.

«Бажання змінити одну людину засліпило політиків», – сказав Яценюк у своїй заяві, йдучи у відставку. При всій одіозністі особистості самого Яценюка тут він має рацію на всі сто. Ця фраза найяскравішим чином відображає події, що відбуваються, адже його відставка зможе відвернути увагу громадськості на деякий час.

Консолідація влади та контрреволюційний відкат

Порошенко повністю втратив авторитет реформатора, який він отримав на хвилі революційних подій. І відставка Яценюка жодним чином не зможе цей імідж повернути. Цілком імовірно, що якби на посаду прем'єр-міністра призначили якогось незалежного політика, то це змогло б перезапустити процес реформування.

Україна може розраховувати на інвестиції в сумі до 150 млрд євро – ТарутаСвітові фінансові інститути та комерційні банки Німеччини готові виділити Україні у вигляді допомоги та капітальних вкладень на суму до 150 млрд євро.

У зв'язку з цим навіть з'явилися чутки, що це місце посяде Наталія Яресько – міністр фінансів родом зі США. Вона має сильну підтримку в Штатах і міжнародних організаціях за роботу з реструктуризації українського боргу. Однак цього не сталося. Прем'єром став протеже Порошенка – Володимир Гройсман. Таким чином, ми спостерігаємо не реструктуризацію влади, а її консолідацію.

Важко уявити, що цей уряд додасть чогось нового в політику України. Скоріше воно стане черговою ілюстрацією передбачуваного сценарію. Кожні кілька місяців в уряд виникають корупційні скандали. І щоразу до Києва злітаються західні дипломати, щоб загасити цю пожежу, закликаючи політиків думати про народ. Київ дає обіцянки – Захід змінює гнів на милість. У підсумку реформи стоять на місці, контроль олігархів посилюється, а український народ починає відчувати ще більше розчарування.

Гра з вогнем

Причина удаваного нескінченним терпіння Заходу є цілком очевидною. Україна перебуває в стані конфронтації з Росією – країною, яку більшість членів НАТО вважають основною загрозою. Цей факт надає Україні символічного та стратегічного значення.

Веселова: на практиці Україна – президентсько-прем’єрська республікаНародний депутат Наталія Веселова, що представляє в парламенті Самопоміч, розповіла про свої зусилля з повернення Донбасу і про те, чому депутатам так складно виконувати свої обіцянки.

Цим повною мірою користуються українські олігархи. Завжди можна нагадати Заходу про свою важливість у справі опору Росії, боротьбі за демократію та західні цінності. А це завжди працює.

Поки Захід вирішує свої проблеми, Україна перетворюється на паровий котел у самому центрі Європи. Це вогнище напруженості розміром із Техас і населенням у 45 мільйонів осіб. Рано чи пізно Порошенко або хтось із його оточення зроблять щось настільки непростиме й гидке, що це спровокує нову хвилю протестів.

Західні політики мають визнати цю небезпеку та зупинити український цирк якомога швидше, щоб не сьорбати гірку вже в найближчому майбутньому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: