And justice for all: як виконує обіцянки глава Мін'юсту Павло Петренко?

Читать на русском
Міністр юстиції України Павло Петренко роздав уже майже 100 обіцянок. Які він виконав, а які провалив?
Павло Петренко

Сьогодні Генеральна прокуратура України звинуватила Міністерство юстиції України в недостатньому виконанні закону «Про протидію корупції». Якщо бути точніше – в тому, що Мін'юст не заніс усіх відомих владі корупціонерів до спеціально створеного Єдиного реєстру хабарників. Внаслідок цього 60% чиновників, яких мали люструвати, гуляють на волі й можуть далі займати кабінети різного ступеня «висоти».

У зв'язку з цим «Слово і Діло» вирішило проаналізувати ефективність роботи глави Мін'юсту Павла Петренка, ґрунтуючись на тому, як міністр виконує свої обіцянки.

Нами зареєстровані 93 обіцянки Петренка.

З цієї кількості 14 обіцянок міністра є невиконаними.

Ключовими в контексті боротьби з корупцією ми вважаємо наступні провалені обіцянки Петренка:

Ще в лютому 2014 року голова Мін'юсту пообіцяв «найближчими тижнями» створити Національне антикорупційне бюро на чолі з Тетяною Чорновіл. Однак, як відомо, 16 квітня 2015 року в Україні було створено Національне антикорупційне бюро України, яке очолив Артем Ситник.

У 2015 році Петренко провалив ще одну антикорупційну обіцянку – створити НАЗК до кінця року. Запрацювало воно лише цієї весни, але поки навіть не в'їхало до приміщення.

Також Петренко провалив ще одну обіцянку пщодо НАЗК – обрання всіх членів Агентства протягом вересня 2015 року.

На додачу міністр не впорався з переатестацією всіх суддів протягом 6 місяців, позачерговою переатестацією всіх державних службовців до 1 вересня 2015 року та з внесенням правок до закону про люстрацію.

Статус «у процесі виконання» на сьогодні має 21 обіцянка Петренко.

Серед них обіцянки створити Національне агентство з питань люстрації, підвищити зарплати працівників органів юстиції та що процес люстрації не припинятиметься, незважаючи на зауваження Венеціанської комісії.

На сьогоднішній день Петренко виконав більшість своїх обіцянок – 58.

Серед них обіцянки розробити антикорупційний законопроект, створити спеціалізований антикорупційний орган із розслідування злочинів високопосадовців, запустити онлайн-сервіс Мін'юсту, запустити електронний аукціон із торгівлі арештованим майном.

Також, як і обіцяв Петренко, Україна подала позов проти Росії за порушення прав ув'язнених у Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: