У нас з'явилася можливість застосувати конвенцію про передачу українців з РФ – Петренко

Читать на русском
Глава Мін'юсту Павло Петренко пояснив, чому Україна може вимагати видачі тільки чотирьох українських громадян.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив про те, що Україна має намір вимагати передачі незаконно засуджених українських громадян - Сенцова, Кольченко, Афанасьєва та Солошенко.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Укрінформ.

Як заявив Петренко, Мін'юст уже направив весь необхідний пакет документів для видачі чотирьох українців РФ.

За його словами, за допомогою адвокатів та родичів були опрацьовані практично всі можливі варіанти і враховані всі ризики.

Є вирок судів з цих чотирьох українців і зараз нарешті дійсно з'явилася можливість вимагати у РФ видачі наших громадян.

«Зараз у нас з'явилася можливість застосувати конвенцію про передачу засуджених осіб, вони є нашими громадянами. Є вироки судів, які вступили в законну силу, і вони зараз відбувають покарання в російських колоніях, тобто існує можливість вимагати Україні, як країні їх громадянства, передачі цих громадян на нашу територію. За тим, по кому ще триває слідство, таких механізмів немає», - розповів Глава Мін'юсту.

Як підкреслив Петренко, у РФ є 30 днів для того, щоб прийняти рішення.

«Якщо буде позитивне рішення, буде відповідний наказ їх міністра і доручення певної уповноваженої особи російського Мін'юсту передати цих українських громадян на територію України. Якщо буде негативне рішення, будемо реагувати, виходячи з того, що вони там напишуть», - повідомив Павло Петренко.

Додамо також, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 р. пообіцяв звільнити з російського полону українського режисера Олега Сенцова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: