У Мінекономіки назвали головну причину гальмування всіх реформ

Читать на русском
Державний апарат України потребує реформування та суттєвого скорочення через велику кількість неефективних працівників, які лише створюють видимість роботи.
Юлія КлименкоФото: ФОКУС

Без проведення реформи державного апарату, яка включає й реформу держслужби, всі зусилля навіть найкращих професіоналів не дадуть жодного результату.

Про це в інтерв'ю «Новому времени» заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Клименко, пише «Слово і Діло».

«Все не працює. Ми робимо вигляд, що платимо зарплату, а люди роблять вигляд, що працюють... Без цієї реформи все інше працювати не буде», – заявила чиновник.

США просуватимуть реформи в Україні – ДерждепПрес-секретар Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Джон Кірбі заявив про допомогу Україні в просуванні реформ.

За її словами, реформа публічної адміністрації є дуже складною та болючою, оскільки передбачає велику кількість звільнень і перебудову державних інститутів. «У нас кожне відомство дублює одне одного тричі. У нас 300 тисяч держслужбовців... Політики не хочуть цим займатися, тому що розуміють, що вони зараз почнуть звільняти людей, а ті прийдуть із плакатами сюди, під Кабмін», – зазначила Клименко.

Заступник голови МЕРТ також розповіла про опір змінам, який надходить переважно від рядових держслужбовців третього рівня.

«Рівні А і А-1 (міністри, заступники міністрів, голови департаментів, заступники голів департаментів) ми змінили, а далі – все. Щойно ти спускаєшся на рівень 3 тисячі гривень зарплати – там працюють або дружини заможних чоловіків, або ті, кому зовсім нікуди йти. Все проштовхується з важкими зусиллями. Саботаж. Люди не розуміють, що ти від них хочеш, лише тому, що вони ніколи цього не робили. Їх функцією останні 25 років було мовчати. Чим менше ти скажеш, чим менше зробиш, тим тобі ж краще, тим вище у тебе буде заробітна плата. Ініціативність? Вони в шоці, якщо від них щось вимагають», – жаліється чиновник.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє скоротити держапарат на 24 тисячі чиновниківСказано 27 березня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

При цьому Клименко наголосила, що лише 3% таких працівників можна віднести до корупціонерів, всі інші – цілком нормальні люди. «Просто в них немає знань, вони бояться... Пересидіти та перечекати – це основна стратегія всього держапарату. Тому важко це все йде», – констатувала вона.

На завершення заступник міністра економіки заявила, що не чекає змін ситуації на краще, навіть якщо на чолі відомства стане суперфахівець.

«Хто б сюди не прийшов, він загрузне в цьому болоті. У мене немає жодних ілюзій щодо того, що новий міністр прийде і тут настане рай. Навіть найкращий, який прийде, в нього не буде знизу ресурсів. Він буде сам із собою розмовляти», – резюмувала Клименко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: