«Тушки», торги й договорняки: на що готові нардепи заради коаліції? Експерт

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Питання коаліції не арифметичне, а політичне, й це призведе до серйозних проблем. Позиція залишається такою ж – дострокові вибори неминучі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, аналізуючи інформацію про те, що якщо найближчим часом не буде створена нова коаліція, більшість депутатів «БПП» вийдуть із наявної.

«БПП», як і «НФ», вирішив поповнити свої лави за рахунок так званих «тушок», мажоритарників і думали, що це пройде непомітно для суспільства та не викличе жодного обурення. Але такий розклад більше не проходить. Зараз суспільна позиція різка, ніхто більше не буде миритися з такими підходами до формування коаліції», – вважає Гладких.

При цьому, як підкреслив політолог, незрозуміло, як можна вийти з коаліції, якої, в принципі, і так немає. Це просто абсурд.

«Коаліції немає з того моменту, коли з неї вийшли три фракції», – наголосив він.

Ціна «золотої акції»: варіанти формування нової коаліції«Слово і Діло» спробувало розібратися, як ідуть справи з формуванням нової коаліції у Верховній Раді.

«Коаліція буде сформована за рахунок «тушок», але потрібно усвідомлювати, що чим би не завершилася коаліційна епопея, ми матимемо в парламенті опозицію. Не лише у вигляді «Опоблоку», який уже себе дискредитував, а й у вигляді сил, які умовно позиціонують себе як проєвропейські. Конфігурація ВР стане складнішою. Не буде абсолютного зла та абсолютного добра. Будуть люди, які тиснутимуть із двох боків на коаліцію – «Опоблок» та опозиція, яка говоритиме про ідеали Майдану й водночас розхитуватиме ситуацію для нових виборів», – проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

Нагадаємо, що після того, як фракція «Батьківщини» висунула свої умови участі в коаліції, «БПП» та «НФ» вирішили обійтися без неї та почали долучати позафракційних нардепів до формування парламентської більшості.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: