Верховна Рада ухвалила закон про фінансову реструктуризацію

Читать на русском
Верховна Рада України ухвалила новий закон про фінансову реструктуризацію під номером 3555.

Верховна Рада України прийняла новий закон про фінансову реструктуризацію №3555 за основу в першому читанні.

За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів, повідомляє «Слово і Діло».

Нагадаємо, що в липні минулого року парламент уже голосував за законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті, який лобіював «фінансовий Майдан». Але Президент наклав на нього вето, що своєю чергою було жорсткою вимогою МВФ.

Наразі планується внести до залу проект закону №3555 про фінансову реструктуризацію, який в цілому виконує лише одну функцію – показову. Адже по суті він не вирішує питання фактичної реструктуризації валютних кредитів, а лише створює рамкові умови добровільної реструктуризації. В законі не зазначається, що кредитна установа має йти на таку реструктуризацію за заявою боржника.

Над чим цього тижня працюватиме Рада? Огляд найцікавіших законопроектівЯкі найважливіші законопроекти готують до розгляду у Верховній Раді народні депутати України, проаналізували експерт аналітичної групи «Левіафан».

Окрім того, процес реструктуризації є занадто забюрократизованим. Створюється спостережна рада, секретаріат, арбітраж, причому не зрозуміло, нестиме витрати на їх утримання. Витрати на оцінку проблемних активів покладаються на боржників і не зовсім зрозумілим залишається питання, яким саме чином боржники, в яких немає грошей сплачувати кредити, знайдуть гроші на оцінку.

У проекті закону не визначений порядок оцінки ризиків банками таких реструктуризованих кредитів, і поки НБУ не внесе відповідні зміни до своїх нормативних актів, така реструктуризація вимагатиме автоматичного збільшення капіталу банків для покриття ризиків. Де взяти ці гроші, автори законопроекту не зазначають. Незрозуміло, що саме буде передбачено в новому Податковому кодексі за такими операціями, й це може бути проблемою для кредитора.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: