Як експерти оцінили призначення нового керівника НАЗК?

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Враховуючи те, що чинний прем'єр невдовзі може піти у відставку, НАЗК має шанс стати незалежним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи інформацію про те, що Національне агентство із запобігання корупції очолила Наталія Корчак.

«Чи схильна Корчак дослухатися до думки чинного премєр-міністра? Ймовірно, що так. Це лише припущення через те, що вона викладала в нього та міністра юстиції Петренка. Але те, що нинішній прем'єр-міністр найближчим часом має всі шанси отримати приставку «екс», суттєво посилить позиції Корчак», – розмірковує експерт.

Водночас, за його словами, ця кандидатура не наближена до АП, тому поки що прогнози оптимістичні.

«Позитивно, що такий орган із боротьби з корупцією очолила професіонал-жінка. В європейському форматі це дуже важливо», – переконаний Юрчишин.

Експерт оцінив обраних членів Нацагентства з питань запобігання корупціїВиконавчий директор Transparency International Україна розповів, чи готова НАЗК розпочати роботу.

Водночас виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара зауважив, що першому керівнику завжди важко й поки що важко оцінити, чи впорається Корчак.

«Зараз потрібне приміщення, матеріальне забезпечення, доступ до баз даних та реєстрів. Якщо такий керівник зможе це забезпечити, буде дуже добре. Якщо ж конвертуватиме свою наближеність до уряду та прем'єра в недієздатність органу – прикро», – вважає Хмара.

Резюмуючи, він наголосив, що однозначно позитивним є той факт, що керівника все ж обрали.

«Можливо, зроблений саме такий вибір через те, що це найменш конфліктна людина, здатна об'єднати навколо себе інших. Але так це чи ні, буде видно за результатами роботи», – підсумував Олексій Хмара.

Зазначимо, що створення НАЗК було однією з вимог для візової лібералізації з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: