Генеральний брехун: найгучніші справи, які провалив Віктор Шокін

Читать на русском
Генпрокурор Віктор Шокін не виконав три принципових обіцянки. Слово і Діло вирішило підбити підсумки роботи Шокіна на чолі ГПУ.
Віктор Шокін

Віктор Шокін – третій генеральний прокурор, якого зі скандалом звільнили з посади за останні два роки. Його попередником був Віталій Ярема, який свого часу змінив на цій посаді Олега Махніцького.

«Слово і Діло» вирішило підбити підсумки роботи Віктора Шокіна на чолі Генпрокуратури з точки зору його нереалізованих обіцянок.

Злочини проти учасників Революції Гідності

Призначити Шокіна генпрокурором Верховній Раді запропонував Президент Петро Порошенко. Виступаючи в парламенті перед початком голосування, Шокін заявив, що його пріоритетом стане доведення до кінця всіх гучних справ, у тому числі й щодо подій на Майдані взимку 2014 року. Зазначимо, що ідентичну обіцянку в перші дні своєї роботи в ГПУ дав і Віталій Ярема.

Чи виконав свою обіцянку Віктор Шокін – питання риторичне. Незважаючи на те, що ГПУ назвала імена замовників і організаторів розстрілів на Майдані, виконавці до відповідальності притягнуті не були. Ба, більше: в ніч проти 27 березня на волю з Лук’янівського СІЗО був відпущений Ростислав Заворотний, якого підозрюють у видачі зброї, з якої «тітушки» розстрілювали учасників Євромайдану.

Можна прогнозувати, що наступник Шокіна також пообіцяє покарати винних за події на Майдані. «Слово і Діло» своєю чергою обіцяє уважно та неупереджено стежити за виконанням найбільш популярної обіцянки серед генпрокурорів.

Справа Гонгадзе

У лютому 2015 року генеральний прокурор пообіцяв, що ГПУ зможе невдовзі висунути звинувачення замовникам резонансного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. «Я впевнений, що будуть встановлені замовники вбивства», – зазначив Шокін і додав, що він особисто буде курирувати розслідування цієї справи.

Формулювання «невдовзі», яким Шокін фактично встановив необмежені часові рамки, розтягнулося більш ніж на рік, а після сьогоднішнього рішення Ради про звільнення очільника ГПУ він, очевидно, не зможе виконати відповідну обіцянку.

Недоторканний Кернес

Ще одним суб’єктом і головним героєм обіцянки Віктора Шокіна є чинний мер Харкова Геннадій Кернес. У лютому минулого року генеральний прокурор запевнив, що кримінальне провадження за обвинуваченням проти Кернеса буде доведено до логічного завершення. Через місяць після відповідної заяви Генеральна прокуратура дійсно повідомила Кернесу про підозру у викраденні та катуванні харківських активістів Євромайдану.

Втім, мер Харкова досі залишається непокараним: суд переносив засідання не менше 10 разів. Причини різні – то захист не встиг ознайомитись із матеріалами провадження, то не з’явились адвокати Кернеса або ж кудись зникли представники обвинувачення. Наступне засідання суду в справі Геннадія Кернеса відбудеться 4 квітня 2016 року і, скоріш за все, буде вчергове перенесене.

Сам мер Харкова називає висунуті ГПУ проти нього підозри «спробою силовиків зімітувати роботу». Зазначимо, що на суді Кернес і його охоронці не визнають провину й заявляють про фальсифікацію справи. Їм загрожує до 15 років ув'язнення.

Ще трохи обіцянок...

Шокін також обіцяв повернути кошти, вкрадені чиновниками режиму Януковича. «Слово і Діло» відзначає, що в цьому питанні він був не надто оригінальним - на початку квітня 2014 року те ж саме обіцяв і Олег Махніцький.

Крім того, генпрокурор спробував пропіаритися на скандальному Печерському суді: Шокін звернувся до ВР з проханням дати згоду на затримання та арешт трьох одіозних суддів - Оксани Царевич, Віктора Кицюка та Сергія Вовка. Результат усім відомий: після імітації правосуддя суддя Вовк повернувся на роботу, а Царевич навіть пройшла перший етап переатестації.

За понад рік на посаді очільника ГПУ Віктор Шокін дав 16 обіцянок, з яких виконав лише третину.

Роман Калініченко, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: