Генпрокурору не до Генпрокуратури. Чому Шокін досі не зробив того, що обіцяв?

Читать на русском
Незважаючи на те, що генпрокурор Шокін і підзвітне йому відомство не сходять із перших шпальт преси, реальних результатів їх роботи не видно. «Слово і Діло» намагалося з'ясувати, чому.

10 лютого 2015 Генеральна прокуратура України отримала нового голову – Віктора Шокіна. Відтоді і нардепів, і пересічних громадян цікавить одне й те ж питання: чим зайнята прокуратура? Чому екс-чиновники часів Януковича досі не покарані?

Першим не витримав депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв. Ще у квітні народний депутат заявив про неефективність роботи нового генпрокурора. За словами Соболєва, результатів роботи Шокіна не видно. «Ми щомісяця отримуємо інформацію від СБУ, ГПУ та МВС з розслідування справ Майдану. Але ми й надалі бачимо багато дій, але не бачимо результату», - заявив Єгор Соболєв. У травні він вирішив знову звернути увагу громадськості на бездіяльність ГПУ, тепер уже стосовно підготовки матеріалів, необхідних для продовження європейських санкцій проти екс-регіоналів Олени Лукаш, Дмитра Табачника та чинного депутата ВР Сергія Клюєва. А інший депутат – Віталій Купрій – запропонував і взагалі збирати підписи для відставки нового глави прокуратури. Правда, депутатам так і не вистачило підтримки для оголошення недовіри Віктору Шокіну.

Тепер слово взяв депутат від «Народного фронту» і соратник міністра МВС Арсена Авакова Антон Геращенко. «Якщо не будуть притягнуті ці люди (чиновники часів Януковича – Ред.), і їм не буде пред'явлено звинувачення, то це буде приводом ставити питання про недовіру генеральному прокурору, як це було з попереднім прокурором Яремою», – заявив Геращенко в ефірі «112 каналу».

Віталій Ярема дав щонайменше сім обіцянок щодо розслідування справ Майдану і злочинів «сім'ї», але про результати говорити досі не доводиться. Так, екс-генпрокурор обіцяв неупереджене розслідування масових вбивств під час Євромайдану, притягнути Януковича до кримінальної відповідальності, «посадити» екс-міністра оборони Лебедєва, Царьова, Колесніченка і багато іншого. Результативність цих обіцянок очевидна – ні Янукович, ні Азаров, ані інші учасники попереднього режиму не притягнуті до кримінальної відповідальності. Точніше, хоч і засуджені заочно, але своє покарання не несуть.

Варто нагадати, що саме через неефективність роботи Віталій Ярема позбувся свого крісла. 10 лютого 2015 року Рада звинуватила його в неефективній роботі – зокрема у відсутності результатів з розслідування справ проти колишніх вищих українських чиновників.

Те ж саме тепер відбувається і з Віктором Шокіним. У день свого призначення генеральний прокурор пообіцяв, що злочини проти Майдану будуть розслідувані в повному обсязі і направлені до суду, а трьома місяцями пізніше пообіцяв, що доведе «майданівські» справи до кінця. Але поки виконання цих обіцянок обмежилося створенням єдиного реєстру всіх злочинів проти Євромайдану.

До речі, раніше генеральний прокурор Віктор Шокін повідомив, що має намір з'ясувати, хто з прокурорів перешкоджав розслідуванню кримінальних справ по Майдану. Крім чинних співробітників прокуратури він пообіцяв перевірити і діяльність колишніх керівників ГПУ. «У нас є всі підстави вважати, що деякі співробітники Генеральної прокуратури та деякі прокурори на місцях, навмисно чи ні, поки що сказати не можна, перешкоджали розслідуванню кримінальних проваджень по Майдану», - підкреслив Шокін. «За моїм наказом підготовлений документ, який стосується діяльності кожного генерального прокурора в певний період часу: від початку Майдану досі. Це прокурори Пшонка, Махніцький, Ярема та Шокін... Кожному з генеральних прокурорів за кожним пунктом виписані всі позитивні та негативні сторони», – додав він.

До речі, Олега Махніцького нинішній глава ГПУ звинуватив ще 1 квітня в тому, що той свідомо ігнорував ряд доказів і затягував розслідування злочинів під час Майдану. У той час як свого попередника Ярему Віктор Шокін навіть похвалив. «Ярема зробив, на мій погляд, досить багато в цьому напрямку. Може бути, що він просто не встиг, тому що дійсно величезні обсяги матеріалів», – зазначив генпрокурор.

Втім, таке позитивне ставлення не дивує: за інформацією джерела в Генеральній прокуратурі України, «біля керма» ГПУ залишився все той же Віталій Ярема. Керує екс-прокурор з паралельного офісу, адже Віктору Шокіну зараз не до роботи – чинний генеральний прокурор зайнятий питаннями свого здоров'я. Крім того, інформатор запевняє, що вертикаль прокуратури не працює.

В таких умовах не дивно, що генпрокурора України продовжують звинувачувати в заангажованості і непрофесійності, правда тепер претензії є і в «Радикальної партії». «Коли ми не голосували за призначення Шокіна генпрокурором, ми розуміли, що ця людина не може адекватно виконувати такі функції. Тому що буде вплив ззовні. Він керував за Яреми. Перед тим – за Махніцького. Курував тоді ті органи, які проводили збір доказів за злочинами на Майдані. Цього не було зроблено. Тому й виникало питання: як він керуватиме повністю Генпрокуратурою, якщо навіть такі питання не зміг вирішити?», – заявив нардеп-«радикал» Юрій Чижмарь.

В цілому, з незадовільною оцінкою депутата можна погодитися: що за Махніцького, що за Яреми, що за Шокіна – «віз і нині там».

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: