Закон про референдум: права народу чи маніпуляції політиків? Думка експерта

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Закон про референдум дає всі можливості політикам маніпулювати суспільством.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт в галузі місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що закон «Про всеукраїнський референдум» є неконституційним.

«Цей закон однозначно дає можливості для маніпуляцій. Особливість будь-якого референдуму в тому, щоб отримати відповідь – так або ні. Для того, щоб це було можливо, ставляться обов'язково ті питання, які однозначно мають певну відповідь, а не передбачають якихось опцій. Складно собі уявити, наприклад, затвердження Конституції України на референдумі», – розмірковує Ганущак.

Як зауважив експерт, є ціла низка питань, які прописані в Конституції. Наприклад, як призначати префекта та варіанти.

Як парламентарі дотримуються коаліційної угоди? Конституційна реформаНезважаючи на те, що в Україні тривають економічна, урядовий і парламентський кризи потуги в напрямку конституційної реформи тривають.

«Є три варіанти: Президент, Кабмін і Президент разом із Кабміном. Але знаходиться хтось, хто пропонує: а нехай ВР призначатиме. Такі речі виносять на референдум. Після чого всім очевидно, що це просто маніпуляція громадськістю, тому що їм ставлять питання, на які вони некомпетентні дати відповідь», – пояснює він.

Саме через це, як наголосив спеціаліст, референдум як форма ухвалення рішень є дуже поганим.

«Є система опитувань. Є система плебісциту – це коли хоче орган порадитися з людьми, але він зобов'язаний ухвалювати рішення сам. Референдум як такий – це спроба політиків, яких спеціально обирають для того, щоб вони керували країною, уникнути відповідальності за свої рішення, тому що вони після цього легко можуть сказати, що це народ так вирішив. Це неконституційні речі», – розповідає експерт.

Нагадаємо, в «Самопомочі» заявили, що поки діє закон у нинішній редакції, країна перебуває у великій небезпеці.

Наразі відомо, що КСУ розглядає подання 57 народних депутатів із проханням визнати закон неконституційним.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: