Конституційна реформа «зависла» на невизначений час – Солонтай

Читать на русском

Виконання одного з основних пунктів коаліційної угоди, а саме проведення конституційної реформи в Україні, відклали на невизначений термін.
Олександр Солонтай

Виконання одного з основних пунктів коаліційної угоди, а саме проведення конституційної реформи в Україні, відклали на невизначений термін.

Про це під час круглого столу на тему виконання коаліційної угоди сказав експерт і керівник програми практичної політики у ВГО «Інститут Політичної Освіти» Олександр Солонтай, пише «Слово і Діло».

За його словами, на перший погляд, начебто все добре: формально конституційна комісія створена, фракції враховані, текст із Венеціанською комісією погоджений, є кілька варіантів, як рухатися з цього процесу.

Зміни до Конституції в частині децентралізації: наслідки та спірні моменти«Слово і Діло» проаналізувало запропонований Президентом проект змін до Конституції України в частині децентралізації.

«Але ми бачимо реакцію Верховної Ради та Президента: вони просто відклали конституційну реформу, змінивши рішенням Конституційного суду поняття «черговий» і «наступний». З’явилася така собі гра з терміном, в результаті конституційна реформа «зависла». І ми не знаємо, до якого часу вона «зависла», – констатує Солонтай.

Аналізуючи, що ж саме політикам вдалося зробити в реформуванні базового законодавства, експерт зазначив, що в рамках конституційної реформи народні обранці заморозили процес зняття депутатської недоторканності, тим самим не виконавши власні зобов'язання.

«Парламент діє приблизно так, як і уряд, – не хоче себе реформувати, але хоче робити реформи», – зазначив Солонтай.

Виходить, що орган, який оголосив про реформи, сам себе не реформувавши, хоче робити реформи й далі, але постійно чомусь спотикається. «А спотикається він тому, що вже «спалився» на тому, що не хоче до кінця по-справжньому зробити реформи», – пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: