Верховна Рада ухвалила за основу закон про спецконфіскацію

Читать на русском
Народні депутати України сьогодні ухвалили в першому читанні проект закону про спеціальну конфіскацію.

Сьогодні, 17 березня, народні депутати України 228 голосами ухвалили проект закону про спецконфіскацію.

Про це повідомляє кореспондент «Слова і Діла».

Народні обранці сьогодні зробили кілька спроб спочатку внести даний законопроект до порядку денного Верховної Ради. В підсумку парламентаріям вдалося прийняти на розгляд проект цього закону.

Безпосередньо за сам законопроект відразу проголосувати нардепи також не змогли.

Експерт пояснив, кому вигідне ухвалення закону про спецконфіскаціюУхвалення закону про спецконфіскацію посилить позиції чинного прем’єр-міністра й може залишити Яценюка на посаді.

Після обговорення в парламентських комітетах і внесення правок спікер ВР Володимир Гройсман знову виніс законопроект на голосування. Однак на сигнальному голосуванні народних депутатів все одно не вистачило голосів.

Голова парламенту ще раз закликав нардепів ухвалити цей законопроект у першому читанні, а потім внести всі необхідні поправки.

«Розпорядженням голови Верховної Ради України ми створимо робочу групу, куди запросимо фахівців із міжнародного права, народних депутатів України, ЄСПЛ, ЄС, і напрацюємо спільний проект закону, який до другого читання міг би відповідати інтересам України та українського народу, й жодним чином не міг би бути оскаржений у міжнародних судах», – сказав Гройсман.

Блокований Радою проект про конфіскацію майна завдасть державі збитків – експертиЗаконопроект про повернення державі коштів і майна, отриманих незаконним шляхом, порушує низку норм Конституції й зазіхає на права людини, вважають експерти з групи «Левіафан».

У підсумку законопроект нардепи змогли ухвалити лише після внесення поправки депутата від «Самопомочі» Олени Сотник про обмеження кола «третіх осіб», які можуть бути притягнуті до відповідальності за цим законом.

Як повідомляло «Слово і Діло», вчора прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів із проханням не відкладати в довгий ящик ухвалення закону про спецконфіскаціі, що дозволить вилучити заарештовані $1,5 млрд колишніх чиновників команди екс-президента Віктора Януковича.

Нагадаємо, законопроект №4057 авторства народних депутатів Борислава Берези, Ірини Фріз та Сергія Пашинського пропонує доповнити КПК новою главою, яка буде регламентувати порядок звернення в дохід держави грошових коштів і майна осіб, підозрюваних у вчиненні корупційних та деяких інших злочинів, без вироку суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: