Експерт пояснив, кому вигідне ухвалення закону про спецконфіскацію

Читать на русском
Ухвалення закону про спецконфіскацію посилить позиції чинного прем’єр-міністра й може залишити Яценюка на посаді.
Фото: Українська правда

Ухвалення закону про спецконфіскацію, яке має на меті повернення 50 мільярдів, викрадених Януковичем, посилить позиції чинного прем’єр-міністра й може залишити Яценюка на посаді.

Таку думку в себе у Facebook висловив політичний експерт, директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк, пише «Слово і Діло».

Повернення цих коштів до Бюджету є такою собі символічною перемогою для Яценюка, каже експерт. «Фракції «Батьківщини» та «Самопомочі» також не проти повернення коштів, навіть більше за, але не під Арсенія Петровича, а під себе», – зазначив Давидюк.

Яценюк прискорює конфіскацію $1,5 млрд чиновників ЯнуковичаЯценюк попросив народних депутатів не відкладати прийняття закону про спецконфіскацію, що дозволить повернути до Бюджету $1,5 млрд

Також зрозуміла позиція й «Опозиційного блоку» – всі їхні колеги потрапляють під дію закону про спецконфіскацію.

Експерт підкреслив, що відповідний закон намагаються ухвалити виключно в першому читанні – в цілому голосувати за нього поки ніхто не збирається. «Тому реально забирати гроші ніхто не наразі не буде, а шукають ідеологічних перемог, якими годуватимуть з екрану телевізорів», – констатував Давидюк.

Аналізуючи проект закону, експерти групи «Левіафан» у своєму авторському матеріалі для «Слова і Діла» відзначають, що він порушує низку норм Конституції, а рішення, ухвалені на його основі, можуть бути легко оскаржені в Європейському суді з прав людини.

«Тобто особу ще до засудження можуть позбавити коштів та майна... Автори забули про принципи презумпції невинуватості, непорушності приватної власності, законності», - відзначають у «Левіафані».

На думку фахівців, замість шаленого потоку конфіскованих коштів автори закону можуть спровокувати низку позовів проти України в Європейському суді з прав людини, які майже напевно будуть не на користь нашої держави.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: