Аналіз енергетичних реформ і боротьба за енергонезалежність України

Читать на русском

Енергетика – база будь-якої економіки, тому в коаліційній угоді розвитку енергетичної галузі та розвитку енергонезалежності України депутати приділили багато уваги. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати, що зробила парламентська більшість у цьому напрямку.

Серед ключових завдань, які поставили перед собою депутати, повністю виконаним можна вважати лише приведення податкового тиску на галузь нафтогазовидобутку у відповідність до світової практики. Користь від зростання податкового навантаження на нафто- і газовидобування є дуже суперечливою, проте воно виконане.

До успішно виконаних завдань можна включити заходи щодо диверсифікації імпортних джерел поставок енергоносіїв для теплової та атомної генерації. З поставлених завдань тут 67% вдалося втілити в життя.

Непогані показники й у реформуванні вугільної галузі. Тут 40% поставлених завдань виконано, стільки ж – у процесі впровадження, й лише 20% – так і не вдалося здійснити.

Завдання з ліквідації перехресного субсидування та вирівнювання цін на природний газ і електроенергію можна вважати таким, що перебуває в процесі виконання на всі 100%. Жодного з поставлених завдань досягти не вдалося, втім, невиконаних – також немає.

Серед провалених завдань можна назвати комплекс заходів щодо забезпечення прозорості енергетичних ринків та їх реорганізації з імплементацією європейського законодавства у сфері енергетики. І в першому, і в другому випадках – 60% поставлених завдань не виконано.

Більш детальну інформацію дивіться на інфографіці нижче:

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: