Як політики виборчі закони змінювали. Аналіз виконання коаліційної угоди

Читать на русском

Питання зміни виборчого законодавства – одвічна тема для обговорення у вищих політичних колах, і найчастіше вона піднімається якраз саме перед черговими виборами. Потрапивши до парламенту, політичній партії, що увійшли до правлячої більшості, спробували закріпити свої основні вимоги до виборчих законів у коаліційній угоді.

На захисті партійних інтересів: чому Рада не поспішає змінювати виборче законодавство?Імовірність змін до виборчого законодавства найближчим часом досить висока, адже про це нині говорять в усіх провідних політичних силах. Однак кожна з них має своє бачення прозорості виборчого процесу.

Хтось прагнув до прозорості виборчого процесу, хтось лобіював партійні інтереси – так чи інакше, коаліційна угода отримала низку пунктів, виконати які зобов’язалися всі її учасники. І варто сказати, що в більшості випадків було досягнуто успіху.

Так, наприклад, блок питань, пов’язаних із забезпеченням підзвітності та дієвості парламенту, стабільної партійної системи та можливості для ротації політичних еліт, виконаний на 67%. Ще 33% зобов’язань коаліціянти провалили.

Набагато кращі справи в парламентської більшості з удосконаленням системи місцевих виборів, де, принаймні формально, були виконані 80% вимог угоди. Лише з 20% зобов’язань парламентарі не впоралися.

Детальніше – в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: